Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відключення світла триватимуть довго: що прогнозують енергетики

В уряді спростовують думку, що українцям краще виїхати з країни взимку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям повідомили, до якого місяця точно відключатимуть світло

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Енергетики прогнозують, що Україна буде жити в режимі періодичних відключень електроенергії ще довго. Як мінімум – до закінчення зимових місяців, а можливо й до кінця березня.

Про це повідомив генеральний директор енергетичної компанії Yasno Сергій Коваленко.

За словами підприємця, не варто сподіватися, що росіяни зупиняться на досягнутому і припинять здійснювати ракетні обстріли з наміром знищити енергетичну інфраструктуру. Тож сценарії, за якими громадяни будуть жити в найближчі місяці, залежать від успіхів окупантів. Якщо силам ППО вдасться збити ракети й вони не долетять до цілей, можливий позитивний сценарій – повна відмова від віялових відключень електроенергії.

Але при пошкодженнях мережі українцям доведеться сидіти без світла не одну годину чи дві, як відбувається при планових обмеженнях, а значно довше. Ситуація буде коригуватися залежно від змоги енергетиків швидко відремонтувати систему і розподілити навантаження по споживачах.

"Базовий сценарій такий: якщо нових атак на енергомережу не буде, то за нинішніх умов генерації електроенергії дефіцит потужності може бути рівномірно розподілений по всій країні. Це означає, що відключення будуть скрізь, але менш тривалими", – уточнив Сергій Коваленко

Проте він не поспішає завчасно обнадіювати громадян. 21 листопада ввечері, наприклад, без світла знаходилися більш як 953 тисячі клієнтів, хоча починався день із запланованого стабілізаційного графіка. Тож українців попереджають, що, скоріш за все, жити у режимі відключень доведеться щонайменше до кінця березня.

Це необов’язково будуть екстрені обмеження. Адже спеціалістам потрібен час, аби максимально оптимізувати систему. Попри прогнози, потрібно бути готовими до різних сценаріїв, отже варто запастися теплим одягом, альтернативними джерелами світла й тепла, подумати про тимчасову зміну місця проживання

Чи варто виїжджати з країни

Нагадаємо, що 19 листопада в інтерв'ю BBC News генеральний директор ДТЕК "Київські електромережі" Максим Тимченко висловив пораду мешканцям покинути територію України на зиму, щоб не потерпати від відсутності електрики та опалення. Це також мало б допомогти зменшити навантаження на мережу.

Але заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко поспішив спростувати заяву Тимченка. Він зауважив, що нагальної потреби виїжджати немає, оскільки в державі не буде повного блекауту. "Не буде в нас такого загального, сподіваємося, блекауту по всій країні. Так, можливі відключення, так, вони можливі не лише на годину або дві", – уточнив чиновник.

За його словами, енергетики щоденно працюють над ремонтами пошкоджених об'єктів, а влада розробила ефективні заходи для допомоги громадянам в екстрених випадках. До прикладу, будуть розгорнуті мобільні пункти обігріву, якщо зникне опалення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Зеленський повідомив, де ситуація з електрикою надскладна. Також ми повідомляли, що у Зеленського відреагували на заяви про блекаут в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.