Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дві АЕС аварійно відключилися через ракетні обстріли – які будуть наслідки

Громадян просять не панікувати, оскільки відключення не критичне

Фото: МАГАТЕ. Колаж: Pro Гроші

Кілька українських АЕС зупинилися через ракетні обстріли

Фото: МАГАТЕ. Колаж: Pro Гроші

23 листопада внаслідок масованої ракетної атаки російських окупантів на Україну аварійно зупинилися енергоблоки Південноукраїнської атомної електростанції, що розташована у Миколаївській області. Також сталася зупинка блоків на Хмельницькій АЕС. В аварійний режим роботи переведено Рівненську АЕС.

Про це повідомив голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

Очільник міста зауважив, що в результаті ракетних ударів по об'єктах інфраструктури всі електромережі вимкнені. Тож у більшості громад області відсутня напруга. Через це блоки Хмельницької атомної електростанції відключилися.

"Причина повного знеструмлення – масові терористичні ракетні удари по об'єктах енергетики всієї країни", – повідомив Гамалій.

Подібна ситуація виникла на Південноукраїнській АЕС. Про зупинення її роботи повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у Telegram. "Південноукраїнська АЕС – аварійна зупинка енергоблоків", – розповів нардеп Гончаренко. Повідомляється, що відключення сталося через зниження частоти мережі, тобто, оскільки у громадян немає живлення, електроенергію нікуди не можна подати.

Як повідомив речник Енергоатому Леонід Олійник, "проблема пов'язана з руйнуванням мереж. Зі станцією все добре. Нікуди видавати електроенергію".

З огляду на те, що причиною ситуації стало не пошкодження підстанцій, українців просять не панікувати та не чекати негативних наслідків.

Чому електропостачання для станцій наскільки важливе

Реактори потребують постійного охолодження та функціонування інших систем безпеки. Навіть у випадку їхньої зупинки потрібна електроенергія для підтримання оптимальної температури, інакше може статися техногенна катастрофа. Звісно, такі об'єкти мають дизельні генератори, які можуть забезпечувати станції світлом, але працювати вони можуть протягом невеликого проміжку часу.

Нагадаємо, що наразі Запорізька АЕС також не працює від мережі, оскільки окупаційні війська обстріляли територію та пошкодили останню лінію зв’язку з енергосистемою України. Тепер робота станції залежить від дизель-генераторів. Але інженери ЗАЕС розпочали ремонт пошкодженої лінії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Україна залишилася без світла та є прильоти у житлові будинки через масовану атаку РФ. Також ми повідомляли, що деякі вокзали Укрзалізниці знеструмлені після обстрілів РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.