Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Катастрофа на Каховській ГЕС — коли рівень води стабілізується

Експерти розповіли про наслідки масштабної катастрофи, яку здійснили російські військові – підрив Каховскої дамби

Фото: УНІАН, Скриншот. Колаж: Pro Гроші

Вода почне спадати через чотири дні

Фото: УНІАН, Скриншот. Колаж: Pro Гроші

У найближчі чотири доби відбудеться стабілізація рівня води в районах затоплення внаслідок підриву російськими військовими Каховської гідроелектростанції. Але масштаб катастрофи залишаються надзвичайними.

Про це повідомила пресслужба Укргідроенерго 7 червня.

У відомстві також наголошують, що пік розливу води з Каховського водосховища вже минув.

"Станом на ранок 7 червня пік розливу води з Каховського водосховища пройшов. Стабілізація рівня в районах затоплення відбуватиметься у наступні 4 доби. Проте масштаби катастрофи залишаються надзвичайними", - йдеться у повідомленні.

Що буде з сільгоспугіддями на Херсонщині

Як ми зазначали раніше, на Херсонщині було найбільше орних земель в країні до війни – до 2 мільйонів гектарів. Та зараз деякі з них знаходяться під окупацією, заміновані або буде затоплені. Виходить, що зниження урожайності через скорочування оброблюваних площ буде доволі тривалим.

Які зміни відбудуться:

  • заболочення осушених земель нижньої течії Дніпра;

  • деградація ґрунтів внаслідок змивання припливною хвилею;

  • замулення;

  • вітрова ерозія.

Що сталося з дамбою Каховської ГЕС

У ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу. Через потужний вибух сталося неконтрольоване скидання води зі сховища. Як наслідок – українська влада розпочала масову екстрену евакуацію жителів Херсонської області, адже вода може затопити 80 населених пунктів.

Зокрема співробітники поліції та рятувальники проводили роботи на правобережній частині області, також частково евакуювали населення міста Херсон та острова Корабел.

У Кремлі вже звинуватили у катастрофі Україну, назвавши те, що сталося "диверсією Києва". Так, Дмитро Пєсков зазначив, що "головною ціллю було позбавити води окупований півострів Крим, оскільки подача до Північно-Кримського каналу скорочується".

В ОП заявили про небезпеку для Криму

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що підрив Каховської ГЕС може залишити Крим без води. Він додав, що руйнування гідроелектростанції – "це максимальна неадекватність".

Саме підрив ГЕС може призвести до знищення населених пунктів та біосфери. Крім того, Єрмак повідомив, що вже кілька сіл були повністю або частково затоплені.

"Також підрив Каховської ГЕС означає, що Крим залишиться без води. Це екологічний тероризм", – написав керівник ОП.

За словами Андрія Єрмака, цими діями російські окупанти намагаються зірвати контрнаступ українських військових. Однак всі спроби марні, адже підрив ГЕС не зашкодить наступу ЗСУ. Командування передбачило такі кроки окупантів, додав командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

Раніше ми вже писали про те, що Росія пошкодила майже всі ТЕС і великі ГЕС, а також про те, що Данілов назвав наслідки підриву Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.