Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Наслідки ракетних обстрілів: Росія пошкодила майже всі ТЕС і великі ГЕС

На кожній великій підстанції були прильоти, на деяких – по декілька разів

Фото: ДСНС. Колаж: Pro Гроші

Також через російську агресію Україна втратила контроль над важливими електростанціями

Фото: ДСНС. Колаж: Pro Гроші

Російські окупанти ракетними ударами пошкодили майже всі теплоелектростанції та великі гідроелектростанції.

Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час брифінгу.

"У нас майже не залишилось неушкоджених теплових і гідроелектростанцій. Практично вся теплова і гідрогенерація, якщо ми говоримо про великі електростанції, зазнала ушкоджень від ракетних ударів. Також майже не залишилося неушкоджених вузлових підстанцій Укренерго. Тобто на кожну велику підстанцію щось прилітало, причому на деякі підстанції — по кілька разів: по три, по пʼять і навіть по вісім", — повідомив Кудрицький.

В Україні наразі постійний дефіцит електроенергії, що призводить до планових відключень світла. До того ж Україна втратила контроль над вкрай важливими електростанціями (Запорізька АЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Запорізька ТЕС і Каховська ГЕС), що суттєво зменшило генерувальні потужності.

На яку суму Росія випустила ракет 15 листопада

15 листопада Росія випустила по території України ракет на загальну вартість 700-900 мільйонів доларів. Це один із наймасованіших обстрілів з початку повномасштабної війни.

Росіяни запускали по Україні ракети Х-101 та Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту- 95 і Ту-160. Як повідомив спікер Повітряних сил Юрій Ігнат, основну масу ракет випустили з бомбардувальників з району Каспію та Ростовської області.

Решта ракет – "Калібр", які запускали з акваторії Чорного моря. Загалом тривога на території України тривала понад чотири години.

Для розрахунку вартості враховуються такі оцінки:

  • вартість ракети Х-101 – 13 млн доларів;
  • "Калібр" – 6,5 млн доларів;
  • Х-555 – 4 млн доларів.

Попередній масований ракетний обстріл усієї території України росіяни влаштували 10 жовтня. Тоді війська РФ випустили 84 крилаті ракети та 24 безпілотники. Їхня середня загальна вартість, за підрахунками Forbes – 400–700 млн доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які країни, окрім України, постраждали від ракетних ударів з боку Росії 15 листопада. Також ми розповідали, як довго українці житимуть в режимі періодичних відключень електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.