Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В очікуванні блекаутів: НБУ приголомшив прогнозами на зимовий період

На якому рівні очікується дефіцит електроенергії та які міста під найбільшим ризиком

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Прогноз НБУ стосовно відключення електроенергії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

За словами заступника голови Національного банку Олексія Шабана, до кінця 2023 року очікується дефіцит електроенергії на рівні близько 5% або навколо цього значення. Він також зазначив, що в першому кварталі, після атак Росії на об'єкти енергетичної інфраструктури, рівень дефіциту становив 15%.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Водночас Національний банк України вважає, що ефект негативного впливу на економічну активність внаслідок можливого дефіциту електроенергії протягом четвертого кварталу 2023 року та на початку 2024 року не буде настільки серйозним, як у 2022 році. Як зауважив Олексій Шабан, дефіцит на рівні 1,5-2% можна компенсувати за допомогою імпорту електроенергії.

Олексій Шабан уточнив, що на початку поточного 2023 року регулятор передбачав, що відсутність електроенергії мала потенційно серйозний вплив на економіку, і він міг залишитися протягом усього року. Наприклад, за основним сценарієм, Національний банк прогнозував можливий дефіцит на рівні 15-18% у четвертому кварталі року. Але, за негативним сценарієм, ці показники можливо підіймалися до 30-33%.

Глава Центру дослідження енергетики Олександр Харченко також висловився щодо високого ризику перебоїв у подачі опалення та електроенергії під час зимового періоду у двох великих містах. Ці міста — Київ та Одеса.

Окрім Києва та Одеси, існує велика ймовірність проблем з електропостачанням у наступних містах:

  • Кременчук;
  • Житомир;
  • Кропивницький;
  • Запоріжжя.

Кому в Україні найбільше загрожує блекаут

За словами голови Укренерго Володимира Кудрицького, виходячи з досвіду минулого року, можна зробити висновок, що ворог часто концентрував зусилля на обстрілах енергоінфраструктури навколо великих міст.

"І намагався таким чином, вочевидь, збільшити обсяг шкоди, завданої саме цивільному населенню. Просто тому, що в містах сконцентровано більша кількість споживачів електроенергії, критична інфраструктура, а також теплозабезпечення, водозабезпечення", – пояснив Кудрицький.

Однак, він зазначив, що ймовірність відключення світла буде напряму залежати від тактики, яку може застосувати ворог.

Раніше ми писали, яким чином Україна буде захищатися від атак на енергосистему. Також повідомляли, яку головну складність цієї зими назвали в Укренерго.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.