Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вперше у світі: яким чином Україна буде захищатися від атак на енергосистему

Голова Укренерго розповів про готовність інфраструктури та чи плануються відключення світла цієї зими

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Укренерго має рішення, як протистояти загрозі з боку РФ

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для гарантування безпеки енергетичних об'єктів України від потенційних нападів з боку Росії будуть використовувати системи ППО та інженерні споруди. Важливо відзначити, що деякі з методів захисту будуть новаторськими та унікальними, і їх застосують вперше у світі.

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час форуму Forbes "Енергія бізнесу".

Він наголосив, що енергетичний сектор постійно співпрацює та утримує тісний зв'язок з урядовими органами та Генеральним штабом Збройних Сил України.

"Маємо декілька видів захисту і підстанції "Укренерго", де певні види захисту будуть застосовані вперше, не тільки в Україні, але й у світі, адже ніхто ще не стикався з таким рівнем загроз. Це комплексний захист, не буду вдаватися в деталі, але це як активний захист — ППО, так і пасивний — інженерні укріплення", — зазначив Кудрицький.

Глава компанії "Укренерго" підкреслив, що наразі відключення електропостачання не планується, але ця можливість буде розглядатися в залежності від розвитку обставин. Однак він також наголосив на тому, що цей зимовий сезон без імпорту електроенергії "пройти буде дуже важко".

"Якщо обстрілів немає — ми відключень не плануємо. Неможливо спрогнозувати, куди влучать росіяни, будемо діяти по ситуації", — підсумував Кудрицький.

Кому в Україні найбільше загрожує блекаут

Голова Укренерго Володимир Кудрицький зауважив, що, виходячи з досвіду минулого року, можна зробити висновок, що ворог часто концентрував зусилля на обстрілах енергоінфраструктури навколо великих міст.

"І намагався таким чином, вочевидь, збільшити обсяг шкоди, завданої саме цивільному населенню. Просто тому, що в містах сконцентровано більша кількість споживачів електроенергії, критична інфраструктура, а також теплозабезпечення, водозабезпечення", – пояснив Кудрицький.

Однак, він зазначив, що ймовірність відключення світла буде напряму залежати від тактики, яку може застосувати ворог.

"Чи вони будуть обстрілювати, чи атакувати, наскільки масованими будуть ці атаки? Зараз дуже складно сказати", – пояснив Кудрицький.

Голова Укренерго також уточнив, що наразі ніяких графіків відключень електроенергії для населення не планують, однак, про всяк випадок, значна частина об'єктів критичної інфраструктури тепер забезпечені генераторами.

Раніше ми писали про нюанси майбутнього опалювального сезону. Також повідомляли про головну складність цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.