Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кому в Україні найбільше загрожує блекаут: в Укренерго назвали регіони, де треба готуватися

В Україні очікують, що з приходом похолодання росіяни можуть поновити обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури

Фото: УНІАН, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Українців попередили, що буде з відключеннями світла

Фото: УНІАН, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Восени та зимою росіяни можуть поновити обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури. Найбільша загроза нависла над великими українськими містами, оскільки Росія може спробувати завдати шкоди відразу значній кількості українців.

Таку думку в інтерв'ю РБК-Україна висловив голова Укренерго Володимир Кудрицький.

Він зауважив, що виходячи з досвіду минулого року можна зробити висновок, що ворог часто концентрував зусилля на обстрілах енергоінфраструктури навколо великих міст.

"І намагався таким чином, вочевидь, збільшити обсяг шкоди, завданої саме цивільному населенню. Просто тому, що в містах сконцентровано більша кількість споживачів електроенергії, критична інфраструктура, теплозабезпечення, водозабезпечення", – пояснив Кудрицький.

За словами очільника Укренерго, увага при відновленні енергооб'єктів була значним чином сфокусована навколо великих міських агломерацій для того, щоб забезпечити їх надійне живлення.

Тому ймовірність відключення світла буде напряму залежати від тактики, яку може застосувати ворог.

"Чи вони будуть обстрілювати, чи атакувати, наскільки масованими будуть ці атаки? Зараз дуже складно сказати", – пояснив Кудрицький.

Що буде з графіками відключень світла

Голова Укренерго уточнив, що наразі ніяких графіків відключень електроенергії для населення не планують. Він зауважив, що значна частина об'єктів критичної інфраструктури тепер забезпечені генераторами. Серед них:

  • лікарні;
  • котельні;
  • школи;
  • дитсадки;
  • насосні станції.

"Облаштування об'єктів критичної інфраструктури генераторами не тільки посилює стійкість інфраструктури, а ще й дає необхідну гнучкість, якщо раптом треба буде якісь графіки застосовувати. Наразі хочу підкреслити, що ми ніяких графіків відключень не плануємо. І навіть факт їх оновлення Міністерством енергетики не означає, що вони будуть застосовані, ми просто маємо бути готові", – пояснив Кудрицький.

Скільки можуть тривати відключення світла

Народний депутат України, член комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук раніше висловив думку, що все залежатиме від роботи системи повітряної безпеки й того, як вона справлятиметься з "шахедами".

Нардеп пояснив, що всі працівники енергетичних об'єктів проходили навчання, як діяти в критичних ситуаціях. За його словами, все відпрацьовано так, щоб у разі обстрілів відключення світла були недовготривалими.

Раніше ми писали про те, що в Укренерго назвали головну складність цієї зими. Також ми розповідали, чи можна уникнути блекаутів цієї зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.