Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаути залишаться в минулому? Чи готова енергосистема України до нової зими

Розповідаємо, чи готова українська енергосистема до можливих ракетних обстрілів цієї зими

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Енергетики готові швидко відновлювати мережі у разі обстрілів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом минулої зими українська енергосистема дуже постраждала від російських ракетних обстрілів, тому громадяни регулярно залишалися без світла, аби в енергетиків була можливість відновити роботу систем. Наразі українська енергетика готова увійти в новий зимовий сезон зі здатністю швидко відновлюватися у разі ракетних обстрілів зі сторони РФ.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

За його словами, зараз в Україні вже завершується ремонтна кампанія в енергетиці після завданих пошкоджень минулої зими, тому до початку опалювального сезону енергосистема буде повністю готова для проходження зими. Йдеться як про генерацію, так і про передачу електроенергії.

"Росія й надалі продовжуватиме здійснювати енергетичний терор, поки що важко оцінити масштаби можливих атак, але ми маємо розуміти, що такі удари будуть", – зазначив міністр.

Він також додав, що енергетики до цього підготовлені та будуть ухвалювати рішення для максимально швидкого усунення наслідків обстрілів. Відновлювальні роботи досі проводяться щоденно, зокрема в тих регіонах, які найбільше страждають від російського терору.

Яким містам загрожує блекаут цієї зими

Очільник Центру дослідження енергетики Олександр Харченко пояснив, що в зимовий період тривалий блекаут найбільше загрожує Києву та Одесі, адже вони є абсолютно дефіцитними з точку зору генераційних потужностей.

Також цієї зими опинитися без світла можуть й інші українські міста:

  • Запоріжжя;
  • Житомир;
  • Кропивницький;
  • Кременчук.

А під максимальним ризиком перебуватимуть прифронтові регіони:

  • Харків;
  • Суми;
  • Чернігів;
  • Херсон;
  • Миколаїв.

Як зазначив Харченко, енергосистема України балансуватиме на межі навіть попри відсутність російських обстрілів, якщо температура повітря взимку знизиться до мінус 10 градусів.

Чи будуть українці зі світлом у жовтні

Голова правління Укренерго Володимир Кудрицький зауважив, що на вересень та жовтень не прогнозується якихось проблем з покриттям споживання, тому найближчим часом відключення світла не плануються.

Однак, все залежатиме від безпекової ситуації, якщо в ці місяці не буде масованих обстрілів, то українцям вдасться уникнути блекауту.

Раніше ми розповідали, від чого залежатиме ситуація зі світлом цієї зими. Також ми писали, навіщо українцям підготували графіки відключень світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.