Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна зароблятиме ще більше на російській нафті — що відбувається

Тарифи на транзит нафти по українській території у напрямку Словаччини та Угорщини будуть більшими на 25%

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна вирішила збільшити для РФ вартість транзиту нафти

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна змінює вартість транзиту російської нафти через свою територію. Відтепер росіянам за кожну тонну нафти, яку вони перекачуватимуть по нафтопроводу "Дружба", доведеться платити 17 євро, замість 13,6.

Про це пише російське видання Інтерфакс.

Зазначається, що наразі російську нафту через українську територію отримують Словаччина та Угорщина. Нові тарифи за договором з АТ "Укртранснафта" діють з 1 червня.

Ембарго на імпорт російської нафти

Обмеження були запроваджені наприкінці минулого року, коли G7 у відповідь на агресію проти України заборонили низку послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Аналогічні обмеження для російських нафтопродуктів запрацювали з 5 лютого 2023 року.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Після запровадження санкцій Росія переорієнтувалася на азійський ринок, збільшивши постачання своєї нафти в Китай та Індію. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Що відбувається з російською нафтою

Після появи ембарго на транспортування ресурсу морським шляхом постачання скоротилися на чверть порівняно з попередніми місяцями.

Детальніше про ситуацію з нафтою Російської Федерації читайте за посиланням.

Що буде з цінами на нафту до кінця 2023 року

За словами аналітиків, світовий ринок нафти різко зріс у середині травня. Сталося це після того, як Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, такі як Росія, погодилися скоротити видобуток.

Як підсумок, у другій половині 2023 року на світовому ринку нафти може виникнути напруженість, що призведе до зростання цін на "чорне золото", каже виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль.

Раніше ми писали, яка країна почне отримувати ще більше російської нафти. Ще ми розповідали, чи вдалося довести причетність РФ до аварій на "Північних потоках".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.