Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газ РФ більше не потрібен? На скільки поменшав транзит блакитного палива з початку 2023 року

Газпром продовжує втрачати великих клієнтів на європейському ринку, адже всі вони розривають контракти з компанією та відмовляються від російського газу

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Європа позбувається залежності від газу РФ

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Транзит російського газу до Європи через Україну знизився на 16%. Показники змінилися минулого тижня. Все через досить теплу погоду в Європі та забезпечення газом з інших джерел.

Про це пише Reuters.

Газпром заявив, що щоденні постачання російського газу через точку входу Суджа через Україну до Європи протягом останніх 5 днів становили 35,5 млн кубометрів. Якщо порівнювати, то раніше РФ доставляла більше, ніж 40 млн кубометрів в останні кілька місяців.

Температурні рекорди побито

Такі низькі обсяги, ймовірно, через досить теплу зиму, яка наразі спостерігається на більшій частині Європи в новорічний період.

За останні дні було побито температурні рекорди від Швейцарії до Польщі та Угорщини, де зареєстрували найтепліший переддень Різдва в Будапешті. 1 січня температура піднялася до 18,9 градуса.

Британські та голландські гуртові ціни на газ знижуються. М'яка погода обмежувала попит на газ для опалення, а пропозиція зрідженого природного газу (ЗПГ) зростала.

Ціни на газ у Європі падають. І це не дивує, адже через теплу погоду та скорочення промислового споживання стало більше запасів. А це може загрожувати перевантаженням системи зберігання.

Залежності від РФ більше немає?

Експорт газу з Росії до Європи трубопроводами різко впав до мінімуму. Найбільший покупець скоротив імпорт через вторгнення РФ в Україну та пошкоджений вибухами "Північний потік".

Оператор газосховищ у Німеччині, яка раніше була найбільшим споживачем газу "Газпрому", сподівається, що наступної зими проблем з постачанням газу не буде. Адже зараз іде зниження споживання. Також вони заявили, що цієї зими не буде дефіциту блакитного палива.

Газпром знову втратив важливих клієнтів

Раніше ми писали, що російський монополіст втратив кількох великих клієнтів на європейському ринку. Йдеться про італійську енергетичну компанію Edison та болгарське підприємство "Булгаргаз". Вони відмовилися продовжувати контракт з Газпромом і купувати російське блакитне паливо.

Болгарія також намагається звільнитися від агресора. Відтепер вони купуватимуть скраплений природний газ у Туреччини. Компанія "Булгаргаз" і турецька Botas підписали угоду про транспортування ресурсу терміном на 13 років. Тобто постачання здійснюватиме не Газпром. Як уточнив міністр енергетики Болгарії Росен Христов, угода розв'язує проблему відсутності інфраструктури для розвантаження російського СПГ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Росія провокує енергетичну кризу ще в одній країні. Також ми повідомляли, що Росію хочуть відрізати від газового ринку, та розповідали, що чекає на Газпром через ліміт ціни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.