Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна розробила нову систему постачання енергії – коли запрацює мережа

Володимир Зеленський заявив, що Україна зможе побудувати "паралельну" мережу енергопостачання

Фото: Міністерство енергетики України, Zelenskiy. Колаж: Pro Гроші

Україна пропрацювала план будівництва малих модульних реакторів для вироблення електроенергії

Фото: Міністерство енергетики України, Zelenskiy. Колаж: Pro Гроші

Енергосистема України опинилася в критично тяжкому становищі після масованих ракетних обстрілів з боку Росії. Укренерго разом з Міністерством енергетики України розробили "паралельну мережу" енергопостачання.

Про це повідомив на пресконференції президент Володимир Зеленський.

"Україна розробила цікаву систему постачання електрики. Ми розуміємо, що ми будемо робити, коли можна буде голову підняти", ― сказав президент.

За його словами, вдалося розробити "паралельну мережу", але наразі пріоритет номер один ― захистити наявну інфраструктуру.

Зеленський уточнив, що йдеться не про один модульний реактор, фахівці зробили пілотний варіант, але не можна говорити, що "ця модель запрацює вже завтра".

Бо зараз треба зробити так, щоб незалежно від того, куди влучають російські ракети, в українських людей була хоч певна кількість електроенергії. Тому реалізувати цей проєкт можна після закінчення активної фази війни.

Стан енергосистеми України після ракетних обстрілів

Російські обстріли енергетичної інфраструктури України 15 листопада були здійснені в момент пікових годин споживання електроенергії з розрахунком, що енергетикам буде важче впоратися з навантаженням.

"Ситуація серйозна, найсерйозніша за всю історію, але ми зберігаємо керованість системою. Ворог знову вразив українську енергомережу — під вогнем опинилися об’єкти по всій країні", – каже голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Наразі фахівці продовжують відновлювати вражені об'єкти, щоб забезпечити електропостачання. Головна задача Укренерго – зберегти керованість енергосистеми, саме тому застосовуються аварійні відключення світла.

"Якщо ми запроваджуємо відключення — значить система все ще керована. Таким чином ми захищаємо всіх від колапсу енергосистеми, на який сподівається ворог", – зазначив голова Укренерго.

Також він закликав українців набирати запаси води та заряджати всі необхідні гаджети й повербанки. Це дасть енергетикам час зробити свою роботу та залучати резервні схеми заживлення для підтримки балансу в енергомережах.

17 листопада продовжуються аварійні відключення на території України. Енергетики й надалі працюватимуть над ліквідацією наслідків, щоб якомога швидше відновити живлення, однак потрібно бути готовими до нових атак на енергетичну інфраструктуру.

Наразі найскладніша ситуація на Заході України, а також в центральному і північно-східних регіонах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, про наслідки ракетних обстрілів зранку, 17 листопада. Також ми розповідали, як знайти місце, де можна попрацювати під час відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.