Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укренерго відновлює експорт електрики в Європу: чи не залишаться українці без світла

Постачати за кордон планують лише надлишкову потужність, а якщо в Україні виникнуть перебої з електроенергією, експорт одразу ж припинять

Фото: ДТЕК, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Україна знову експортуватиме електроенергію в Європу

Фото: ДТЕК, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Україна поступово відновлює експорт електроенергії в країни Європи, який був призупинений через масштабні ракетні обстріли з боку РФ. Так, 10 квітня компанія "Укренерго" провела перший аукціон з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії у Молдову на день поставки 11 числа.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Зазначається, що через війну та пов'язані з цим ризики наразі доступ до міждержавних перетинів розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах.

"За результатами аукціону було розподілено 51% (330 з 650 МВт) всієї доступної пропускної здатності мереж в цьому напрямку серед чотирьох учасників", — йдеться в повідомленні.

До того ж на 10 квітня запланований ще один аукціон, на якому планують розподілити 80 МВт пропускної здатності міждержавного перетину в напрямку Польщі на дату поставки 12 квітня.

Також зараз тривають переговори щодо експорту української електроенергії в Словаччину.

"Україна відновлює експорт електроенергії до Європи за умови першочергового забезпечення українських споживачів та надлишку виробництва електроенергії в енергосистемі", — підкреслили в енергокомпанії.

Як Україна експортуватиме електроенергію

Дозвіл на відновлення постачання української електроенергії в Європу ще 7 квітня видали у Міністерстві енергетики. Там розповіли:

  • експорт працюватиме за умови забезпечення українських споживачів електроенергією;
  • його припинять, якщо ситуація зміниться.

Чому в Україні стабільна ситуація зі світлом, попри війну

Раніше ми вже писали, що українська енергосистема відновила стабільну роботу завдяки міжнародній підтримці. Це один з основних факторів, завдяки якому країна подолала дефіцит потужностей в енергосистемі.

Також на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

  • ефективна робота ППО;
  • введення в роботу усіх дев'яти атомних енергоблоків, які зараз є в розпорядженні України;
  • аномально тепла зима, яка дозволила не вмикати додатковий електрообігрів;
  • підвищення рівня річок, що дозволило повніше використати гідроенергетику;
  • сонячні дні, що дозволили ефективніше використовувати сонячні електростанції.

Надалі ситуація з електроенергією буде залежати від дій російських окупантів. Адже ворог може будь-якої миті обстріляти об'єкти енергоінфраструктури.

Це означає, що у разі масованої ракетної атаки енергетикам знову доведеться запровадити графіки відключень. Але зараз українська енергосистема не відчуває дефіциту.

Нагадаємо, сайт Pro Гроші писав про зміни у програмі обміну старих ламп на світлодіодні. Також ми розповідали, як Україна планує відмовитися від поставок газу з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.