Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна відновила експорт електроенергії в Європу: хто за це платитиме

В уряді сподіваються, що обсяги експорту електроенергії будуть вищими, ніж до повномасштабного вторгнення російських загарбників

Фото: ДТЕК,  Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому Україна знову експортуватиме електроенергію в Європу

Фото: ДТЕК, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна перемогла в енергетичній війні з Росією попри те, що ворог випустив по енергосистемі нашої країни більше тисячі ракет. Тепер держава відновлює експорт електроенергії в Європу, а прибуток від експорту дозволить залучити додаткові фінансові ресурси для відновлення енергетичних об’єктів, які були зруйновані або пошкоджені внаслідок російських атак.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Втім, він додав, що цих грошей не вистачить для того, аби повністю відновити енергосистему.

"Тут є ціла низка інших рішень, які зараз обговорюються. Але, безумовно, кошти від експорту дозволять нам фінансово підживлювати генерації та компанії для того, щоб мати ресурс", — розповів він.

Скільки електроенергії постачатиме Україна

За словами міністра, обсяги експорту електроенергії будуть вищими, ніж до повномасштабного вторгнення російських загарбників. Але станом на зараз Україна готова відновити експорт на рівні минулого року.

"Ми плануємо і будемо вести перемовини щодо їх збільшення, тому що сьогодні резерв у системі дозволяє це зробити", — пояснив Галущенко.

При цьому про українських споживачів теж не забувають. Так, у міністерстві енергетики обіцяють: якщо ситуація в енергосистемі зміниться, експорт електроенергії за кордон призупинять.

"Безумовно, не може йтися про експорт електроенергії в умовах, якщо не буде забезпечено належний рівень генерації", – додав він.

Хто купуватиме українську електрику

Компанія "Укренерго" 10 квітня оголосила про проведення аукціону, на якому відбувся розподіл пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії у Молдову.

"У підсумку було розподілено 51% (330 з 650 МВт) всієї доступної пропускної здатності мереж в цьому напрямку серед чотирьох учасників", — розповіли в енергокомпанії.

Також тривають переговори щодо експорту української електроенергії в Словаччину. А ще у планах — збільшити перетини між Україною та Польщею, аби наростити обсяги експорту.

Раніше ми розповідали, чи вплине експорт електроенергії на тарифи в Україні. Детальніше про стан української енергосистеми ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.