Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна готується до ракетних обстрілів – чи вдасться захистити енергетику

Спеціалістам вдалося децентралізувати енергоінфраструктуру, щоб збитки в одному місці менше впливали на інші регіони

Фото: pexels

Україна готується до зими

Фото: pexels

Зима вже не за горами, а тому Україна продовжує посилено готуватися до ударів з боку Росії, які вони можуть наносити по енергетиці. Все для того, аби залишити країну без світла.

Про це пише Financial Times.

Що відомо

Наприклад, невеликі підстанції спеціалісти захистили бетонними блоками, а також габіонами з камінням чи піском. Це може врятувати обʼєкт від уламків. А от елементи інфраструктури, які не потребують вентиляції, перенесли під землю.

За кордоном також зберігаються запасні частини для ремонту підстанцій та трансформаторів, щоб швидше їх замовити після можливих обстрілів.

Також Україна має більше ППО і захист який досить ефективний та спрацьовує "у 80–90% випадків". Ще влада децентралізувала енергоінфраструктуру, щоб збитки в одному місці менше впливали на інші регіони.

Чи очікувати відключень вже з листопада

На днях у соціальних мережах почали поширювати інформацію із посиланням на заяву одного з народних депутатів України про те, що нібито у листопаді будуть застосовуватись графіки обмежень споживання електроенергії. Однак у Міненерго заявили, що це не відповідає дійсності.

Наразі української електроенергії достатньо для людей. Також цієї зими працюватимуть усі блоки атомних електростанцій, що розташовані на підконтрольній території України.

Ба більше, у Міненерго заявили, що наразі у резерві перебувають додаткові потужності, які будуть запущені в роботу у разі збільшення споживання та потреб в електроенергії.

Саме тому наразі не варто перейматися за відключення світла. Адже вони можливі лише у разі масованих ворожих обстрілів, і, як наслідок, пошкоджень енергетичного обладнання.

Більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Скільки тривав блекаут минулого року

Також ми вже писали про те, що у 2022 році перший блекаут в Україні відбувся 23 листопада. Це сталося після терористичного обстрілу росіянами об'єктів української енергетичної інфраструктури. Ці дії ворога призвели до серйозних пошкоджень електромереж. Як наслідок, українці залишилися без світла на тривалий час.

Наприклад, у Києві для багатьох жителів блекаут затягнувся на добу і навіть довше. В інших містах і селах ситуація з електропостачанням була різна. У людей не було світла від 12 до 74 годин.

Майже все повністю відновити енергетикам не вдалося за день чи два. На це пішов тиждень. Однак про те, чого очікувати українцям вже цієї зими, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми писали, коли в Україні запровадять графіки відключення. Також ми писали, у яких регіонах не буде інтернету під час блекаутів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.