Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тривалі відключення світла: українцям натякнули, як довго не буде електроенергії взимку

Голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький детально пояснив, якими можуть бути графіки відключення електроенергії в Україні та від чого усе залежатиме

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Графіки відключення світла в Україні залежать від рівня дефіциту в енергосистемі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тривалість вІдключень світла в Україні восени та взимку, якщо російські терористи відновлять масовані атаки на українську енергосистему восени та взимку, залежатиме одразу від кількох факторів. Наразі ж складно спрогнозувати, якими будуть атаки ворога на енергетику.

Як пояснив в етері телемарафону голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький, усе залежатиме від того, яким у день атаки буде споживання та якими будуть спроможності електростанцій виробити цю електроенергію.

"Тобто, орієнтуємось на дефіцит потужності в системі в цілому. Якщо він буде невеликий, це не має бути чотири години. Якщо рівень дефіциту високий — це може бути чотири години або й більше", — розповів він.

За словами Кудрицького, нові графіки відключень змінили та зробили рівномірнішими для споживачів.

"Напевно, на 100% все ідеально зробити не можна, але більш рівномірними зробити їх реально. В тому числі за рахунок того, що зараз місцева влада має набагато краще забезпечення автономними джерелами живлення, зокрема дизельними генераторами, завдяки яким можна заживити об'єкти критичної інфраструктури", — підкреслив Володимир Кудрицький.

Де українцям шукати інформацію про відключення світла

Усе публікуватимуть регіональні оператори на свої офіційних ресурсах, адже саме вони володіють повною картиною щодо стану електромереж та можливих змін у графіках.

Але підготуватися до можливих проблем з енергопостачанням вже зараз. Так, українцям варто запастися найнеобхіднішими товарами на зимовий період.

Чи готова енергосистема до зими

Підготовка досі триває, адже минулого року росіяни пошкодили та знищили велику кількість енергооб'єктів. Відновити усе нереально, тому енергетики країни сконцентрувалися на тому, аби якнайкраще підготувати до нової зими об'єкти, які були з меншим пошкодженнями.

Втім енергосистема усе ще ненадійна після терористичних атак РФ хоча, за словами керівника енергетичної групи у відділі розширення ЄС Маркуса Ліппольда, фахівці витратили багато зусиль для відновлення енергосистеми. Та зараз зарано стверджувати, що "ми у кращому становищі, ніж минулої зими.

Яким областям найбільше загрожує блекаут

Звісно, що без світла можуть залишитися регіонам, які максимально наближені до театру бойових дій. Тож готуватися до відключень варто наступним областям:

  • Харківській
  • Запорізькій;
  • Миколаївській;
  • Дніпропетровській;
  • Херсонській;
  • Одеській;
  • можливо, Сумській.

Жителям цих регіонів бажано створити запас теплих речей, придбати павербанки, свічки та інші товарами, які хоч трохи полегшать період, коли через ворога зникатиме світло у домівках.

Що буде з мобільним зв'язком під час блекаутів

Виявилося, що усі українські мобільні оператори проігнорували торішній досвід, коли внаслідок масованих ракетних обстрілів зникало не тільки світло, а й мобільний зв'язок.

Так, за інформацією Нацкомісії, яка здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, наразі ніхто з мобільних операторів не готовий до того, аби забезпечити своїх абонентів зв'язком, якщо станеться затяжний блекаут.

Зазначається, що оператори мають 20 днів, аби виправити ситуацію.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли в Україні з'являться публічні точки Wi-Fi зі Starlink. Також ми розповідали, наскільки тривалим був перший блекаут у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.