Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доступ до зв'язку Starlink: в Україні створять публічні точки Wi-Fi

Українців забезпечать сталим зв'язком під час відключень електроенергії

Фото: Міністерство цифрової трансформації України, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Публічні точки Wi-Fi працюватимуть незалежно від роботи енергомережі

Фото: Міністерство цифрової трансформації України, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато українців зіштовхуються зі збоями в роботі телефонного- та інтернет-зв'язку після ракетних обстрілів з боку Росії об'єктів енергетичної інфраструктури. Тому влада почала думати над тим, як забезпечити громадян максимально сталим звʼязком під час відключень електроенергії.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв'ю для Forbes.

Він пояснює, що без світла в деяких регіонах не працюють вежі мобільного звʼязку та провайдери фіксованого інтернету.

"Проте ми хочемо забезпечити країну залізобетонними місцями для звʼязку за будь-якої ситуації. В тому числі розглядаємо використання Tesla Powerwall, Starlink, щоб такі точки публічного звʼязку були в Україні й працювали незалежно від роботи енергомережі", – говорить Федоров.

Наразі невідомо, скільки таких точок знадобиться, щоб забезпечити зв'язком країну. Поки що планують залучити 1 570 терміналів Starlink.

Коли для українців стануть доступними публічні Wi-Fi споти

Федоров, прогнозує, що вже через місяць українці будуть забезпечені безперебійним зв'язком.

"У нас обмаль часу, щоб довго запускати такі проєкти. Цього тижня отримаємо тестову точку, перевіримо роботу у внутрішньому форматі, а далі – масштабування", – повідомляє міністр цифрової трансформації.

Як Starlink впливає на перебіг війни в Україні

З початку повномасштабної війни компанія SpaceX надіслала в Україну майже 20 тисяч станцій Starlink. Ці пристрої вже допомогли багатьом українцям – як цивільним, так і військовим.

Як Starlink допомагає Україні

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров каже, що супутники Starlink допомагають у відновленні зв’язку на деокупованих територіях, де окупанти пошкодили мобільні вежі та оптичні кабелі. Також вони відіграють важливу роль у відновленні основних послуг після російських ракетних атак.

"Понад 100 крилатих ракет атакували енергетичну та комунікаційну інфраструктуру. Але за допомогою Starlink ми швидко відновили зв'язок у критичних областях", — написав Федоров у Twitter після масованих ракетних обстрілів.

Роль Starlink на полі бою

Наявність Starlink в Україні дає величезну перевагу над противником у плані зв'язку та комунікацій.

"Українські збройні сили використовують його для зв'язку, наприклад, між штабом і військами на місцях", — каже дослідниця оборонних досліджень у Королівському коледжі Лондона Марина Мірон.

Українські підрозділи у найгарячіших точках без зв'язку, завдяки Starlink мають стабільний контакт зі штабом та, навіть, рідними.

Вагомою перевагою є те, що його сигнали не можна заглушити, як звичайні радіосигнали

Раніше сайт Pro Гроші писав, як наразі підтримують роботу пошкоджених об'єктів критичної інфраструктури. Також ми розповідали, чому разом зі світлом зникає мобільний зв'язок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.