Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без світла і тепла взимку: які області України найбільше в зоні ризику

Напередодні опалювального сезону варто розуміти, де в Україні існує велика загроза відключень світла і тепла

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким областям України найбільше загрожують відключення світла

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Минула зима виявилася дуже складною для українців через масовані ракетні атаки російських окупантів, спрямовані на об’єкти енергетичної інфраструктури. Держава опинилася неготовою до обстрілів енергосистеми, що призвело до регулярних відключень світла і відсутності тепла. Цього року ми готові морально та з точки зору захищеності об’єктів, але не завадить чітко окреслити, де можуть виникнути серйозні проблеми, аж до блекауту.

Про це журналісти Pro Гроші дізналися в голови Спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка.

Він зауважив, що успішне проходження опалювального сезону 2023-2024 рр. залежатиме від тривалості проблем з постачанням електроенергії. Загроза блекауту існує для трьох регіонів – Київського, Одеського та Львівського. Адже там фіксувалися великі негаразди ще до початку повномасштабного вторгнення.

"Мережі не витримували додаткового навантаження, а обстріли, руйнування генерації та трансформаторних підстанцій лише погіршили ситуацію", – уточнив експерт.

Ще одна зона ризику в питанні відключення світла – невеликі міста. Там опалювальний сезон може початися пізніше, а його проходження буде складним через важкість капітального ремонту і відсутність коштів на відновлення системи.

Взагалі тривалість потенційної відсутності електроенергії і тепла залежить від технічного стану обленерго. Найбільша загроза стоїть перед прифронтовими областями, оскільки через близькість до кордону та зон активних бойових дій частота провокацій з боку РФ збільшується. Взимку потрібно бути насторожі таким регіонам:

  • Харківському;
  • Запорізькому;
  • Миколаївському;
  • Дніпропетровському;
  • Херсонському;
  • Одеському;
  • можливо, Сумському.

Звісно, не можна з упевненістю говорити, що блекаут там невідворотній, але проблем зі світлом мешканці точно не уникнуть. Тож бажано запасатися теплими речами, павербанками, свічками та іншими товарами, які можуть допомогти без значних незручностей пережити зиму.

Як можна підготувати житло до опалювального сезону

Раніше ми розповідали, що перед офіційним початком опалювального сезону українці можуть самостійно здійснити кілька дій, щоб утеплити помешкання. Спершу варто перевірити свою систему опалення та впевнитися, що ніде немає розгерметизації, а труби перебувають у цілості. Звісно, бажано звернутися до фахівців, які допоможуть з перевіркою.

Один з хороших способів зменшити втрати тепла в будинку і підвищити ефективність опалення – попрацювати з фасадом. Використовуйте пінопласт, мінеральну вату, пінополістирол чи інші будівельні матеріали, призначені для теплоізоляції.

Не забудьте підготувати до зими і морозів вікна: краще перевести пластикову конструкцію на зимовий режим, щоб максимально зменшити пропускання холодного повітря ззовні.

Якщо маєте додаткові кошти, витратьте їх на джерела тепла, наприклад, кондиціонер, тепловентилятор або електричний конвектор. Ці пристрої будуть споживати більше електроенергії, але даватимуть кращий результат обігріву. Щоправда, за відключень світла вони не допоможуть, тому запасіться ще ковдрами, шкарпетками і теплим одягом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим краще опалювати оселю цієї зими. Також ми повідомляли, що в Україні можуть зрости тарифи і розповідали, скільки доведеться платити за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.