Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газовий хаб для ЄС – скільки блакитного палива реально зберігати в Україні

В Міненерго поділилися прогнозами щодо накопичення іноземного газу в підземних газосховищах України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Країни ЄС зберігають свій газ в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна може стати надійним газовим хабом для Європи. Станом на середину вересня, європейські трейдери закачали в підземні газосховища нашої країни 2 млрд куб. метрів газу. Однак ці обсяги можуть бути значно більшими.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, інформує пресслужба уряду.

Міністр зауважив, що Україна має величезний потенціал для перетворення у регіональний газовий хаб для Європи.

"І це не тільки плани, це реальність. Станом на сьогодні європейські трейдери вже зберігають близько 2 млрд кубометрів газу в наших сховищах, і ми розраховуємо, що до початку зими цей обсяг буде збільшено до 3 млрд кубометрів", – заявив Галущенко.

Водночас він зауважив, що загалом Україна готова надати іноземним компаніям для використання до 15 млрд куб. метрів своїх підземних сховищ газу (ПСГ).

Для чого Україна накопичує газ

Міністр пояснив, що наповненість підземних газосховищ і можливість постачання газу до європейських країн протягом зими – це питання національної безпеки.

Він також додав, що Україна поставила перед собою ціль стати газовим хабом Європи. При цьому в умовах війни вона не тільки рухається до досягнення цілі, а й нарощує потужності власного газовидобутку.

"Ми нарощуємо обсяги видобутку навіть під час війни. Мета – повністю забезпечити потреби споживання газом власного видобутку", – пояснив міністр.

Для чого Європі зберігати газ в Україні

Ми вже розповідали, що така потреба виникла на фоні того, що Європа зіткнулася із дефіцитом газу після того, як поставки з Росії суттєво скоротилися. Цього року в ЄС поставили мету – заповнити свої сховища на 90% до 1 листопада.

Водночас Україна запропонувала іноземним клієнтам скористатися власними сховищами, які розташовані переважно у західних областях, тобто далеко від лінії фронту.

На початку серпня стало відомо, що європейські трейдери почали зберігати газ в українських сховищах. Так, словацька державна компанія SPP заявила, що розглядає можливість використання українських ПСГ, оскільки словацькі сховища вже заповнені на 90%.

За даними аналітиків, Україна може збільшити сховища Європи приблизно на 10%.

Раніше ми писали про те, коли зупинять транзит російського газу через Україну та що буде далі. Також ми розповідали про те, що затримує створення газового хабу в Туреччині.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.