Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світові ціни на нафту різко змінились: які причини та на що чекати далі

Експерти розповіли, що буде з цінами на нафту до кінця 2023 року

Фото: Reuters, Getty Images. Колаж: Pro Гроші

Нафта подорожчала - які причини

Фото: Reuters, Getty Images. Колаж: Pro Гроші

У понеділок, 20 лютого, різко підскочили ціни на нафту – так, вартість марки Brent піднялася на 70 центів, або на 0,8%, до 83,70 долара за барель до 07:20 GMT.

Про це пише Reuters.

Причини підвищення цін на нафту

  • оптимізм щодо відновлення попиту в Китаї;
  • побоювання того, що недостатні інвестиції скоротять майбутні пропозиції нафти;
  • збереження обмежень на видобуток нафти основними її виробниками.

Як змінились ціни

Нафта West Texas Intermediate (WTI) коштувала 76,89 долара за барель, що на 55 центів або 0,7% більше. Активний квітневий контракт зріс на 0,8% до 77,14 долара.

Що кажуть експерти

"Сьогодні вранці ціни на Brent і WTI дещо зросли після розпродажів на основі нещодавніх негативних коментарів ФРС, після того, як у США були опубліковані сильніші, ніж очікувалося, дані про CPI та PPI", – зазначив керівник відділу досліджень сировинних товарів у National Australia Bank Баден Мур.

Він додав, що у той час, як оголошення минулого тижня про те, що США продадуть 26 млн барелів сирої нафти зі своїх стратегічних запасів, додає певного тиску на ринок, глобальні пропозиції, схоже, залишаються "рівними до спаду" порівняно з попереднім відповідним періодом після врахування скорочення виробництва Росією й ОПЕК+.

Аналітики очікують, що у 2023 році імпорт нафти в Китай сягне рекордного рівня через зростання попиту на транспортне паливо та введення в експлуатацію нових нафтопереробних заводів.

Водночас майбутні дефіцити нафти, ймовірно, піднімуть ціни до 100 доларів за барель до кінця року, зазначили аналітики Goldman Sachs у записці від 19 лютого.

"Ціни зростуть, оскільки ринок повертається до дефіциту через недостатні інвестиції, сланцеві обмеження та дисципліну ОПЕК, яка гарантує, що пропозиція не відповідає попиту", – пишуть вони.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми розповідали, що з 5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Що відбувається з нафтою РФ

Раніше ми писали, що Росії не щастить з експортом не тільки газу, але й нафти. Після введення ембарго на транспортування ресурсу морським шляхом постачання скоротилися на чверть порівняно з попередніми місяцями.

Детальніше про ситуацію з нафтою Російської Федерації читайте за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші повідомляв, якими були ціни на нафту у 2022 році. Також ми писали, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.