Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підступний план: у Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту

Розповідаємо, як президент Росії Володимир Путін хоче помститися союзникам України за введення цінової стелі на енергоресурси країни-агресора

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Російська нафта під забороною

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Глава Кремля Володимир Путін хоче, щоб російські компанії перестали продавати нафту країнам, які погодяться на обмеження цін.

Як повідомляє видання Bloomberg, таким чином у Кремлі хочуть нашкодити країнам G-7, позбавивши їх можливості купувати російський газ, якщо його ціна не буде вищою за певний мінімум.

Указ Володимира Путіна, який зараз розробляється в кабінетах Кремля, по суті, заборонить згадувати про граничну ціну в контрактах на нафту або нафтопродукти з РФ. Під забороною також буде завантаження енергоресурсів будь-яким країнам, які погодяться з обмеженнями.

При цьому поки не зовсім зрозуміло, який вплив на торгівлю вплине на обмеження цін або указ Москви у відповідь.

"Це пов'язано з тим, що формальні прихильники цього заходу вже утримуються від покупки російської нафти. Ця політика насправді націлена на інших великих споживачів, таких як Індія, які не мають доступу до західного страхування та інших служб доставки, якщо вони платитимуть за російську нафту більше за встановлену ціну", – йдеться у статті Bloomberg.

Раніше в Москві неодноразово натякали, що припинять співпрацю з торговими партнерами, якщо країни "Великої сімки" запровадять граничну ціну на російські енергоносії. У РФ впевнені, що в такому разі перенаправлять свої постачання нафти "ринково-орієнтованим партнерам".

Ембарго на російську нафту

Наприкінці цьогорічної весни лідери країн Євросоюзу досягли угоди про заборону експорту російської нафти за вторгнення Росії в Україну.

Санкції мають обірвати ланцюжки морських поставок "чорного золота" із РФ. Обмеження набудуть чинності 5 грудня 2022 року. При цьому ЄС встановив перехідний період для імпорту та транзиту російських нафтопродуктів, який завершиться у лютому 2023 року.

А під час саміту G7 наприкінці червня 2022 року з'явилася ідея запровадити граничну ціну на російську нафту. США та їх вважають, що вартість російської нафти не повинна перевищувати $60 за барель.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, хто в Європі нишком купував російську нафту. Ще ми писали, як і чому скоротилися доходи Росії від експорту нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.