Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відключення світла в Україні: чи варто чекати на блекаути влітку

В Україні вже спостерігається дефіцит електроенергії в енергосистемі через ремонтні роботи на більшості енергоблоків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Дефіцит електроенергії в Україні планують покривати за рахунок імпорту

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Віялові відключення світла, які тривали в Україні з жовтня 2022 року, наразі не загрожують. При цьому в енергосистемі вже спостерігається дефіцит електроенергії через ремонтні роботи на атомних енергоблоках.

Про це розповів в етері телемарафону голова правління компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Він пояснив, що дефіцит електроенергії влітку спробують покрити завдяки імпорту електроенергії з країн Європи. Також фахівці планують збільшити потужність теплової генерації. Тому віялові відключення електроенергії в Україні наразі вводити не будуть.

"Відключення споживачів – останній у переліку пріоритетів. Найбільш очевидним способом збалансування української енергосистеми є імпорт електроенергії з країн ЄС", — зазначив він.

За словами Кудрицького, у ранкові та денні години в енергосистемі є баланс завдяки сонячній генерації. Натомість дефіцит виникає лише ввечері. Тому у цей період Україна обмежує експорт електроенергії та додатково навантажує енергоблоки, які не перебувають на ремонті. А ще громадян просять зменшити споживання з 19.00 до 22.00, вимкнувши декілька електроприладів.

Що ще можна робити для економії світла

Бажано не залишати світло у кімнатах, у яких ви не перебуваєте. Також варто зменшити частоту використання мікрохвильових печей та електрочайників. Кип'ятити воду та підігрівати їжу можна на плиті.

Ще експерти радять не вмикати одночасно праску та пральну машину, а температуру бойлера знизити до 50 градусів.

До речі, ще більше лайфхаків, які допоможуть вам економити світло, можна знайти у нашому матеріалі за посиланням.

Як в Україні оновлюють енергосистему в умовах війни

Росія продовжує вести свою загарбницьку війну проти нашої країни, а деякі експерти переконані, що восени-взимку ворог знову повернеться до практики ракетних ударів по критичній інфраструктурі. Тому в Україні триває активна підготовча кампанія з посилення захисту енергетичних об'єктів.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, зараз фахівці формують запаси необхідного обладнання, яке знадобиться для екстрених ремонтних робіт.

Серед найтерміновіших потреб — обладнання, яке допоможе децентралізувати генерацію, зокрема, мобільні газові турбіни та газові поршні.

Раніше ми розповідали, що відбувається на енергетичному фронті під час війни. Більше про ситуацію з електроенергією в України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.