Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шантаж вже не страшний? Італія різко скоротила залежність від російського газу

Цю країну називають чудовим прикладом відмови від імпорту газу з країни-агресорки

Колаж: Pro Гроші

Європа відмовляється від російського газу

Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Італія скоротила залежність від російського газу з 40% до 10%.

Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Вона назвала Італію країною, яка постраждала від російського газового шантажу чи не найбільше.

"Путін скоротив експорт трубопровідного газу до Європи на 80% за останні вісім місяців. Але нам вдалося це компенсувати. І Італія є чудовим прикладом. Раніше ви імпортували 40% газу із Росії, а тепер ця частка скоротилася приблизно до 10% завдяки дивовижним зусиллям щодо диверсифікації постачань", – фон дер Ляєн.

Чим Італія замінює російський газ

Італія змогла забезпечити достатній обсяг альтернативних постачань газу з Північної Африки та цим самим компенсувала можливий дефіцит цієї зими, який може виникнути, якщо Росія раптово повністю припинить експорт до країни.

Крім того, очікується, що збільшення очікуваних постачань газу з Алжиру та Єгипту зможе покрити решту постачань, які Італія досі отримує з Росії. Раніше Італія розраховувала досягти незалежності від російського газу до весни 2025 року.

Як відомо, восени російський монополіст Газпром раптово оголосив про зупинення транспортування російського газу через територію Австрії. Тим самим припинивши експорт в Італію. Тоді постачання газу відновилися за кілька днів.

Як Європа намагається замінити постачання газу від Газпрому

Європа намагається зменшити залежність від російських енергоресурсів, проте їй це не зовсім вдається. Якщо порівняти імпорт скрапленого газу у період з січня по жовтень минулого року, то у 2022 році показник підвищився на 40%. До того, 16% всього європейського морського імпорту становить саме СПГ з Росії, а з 2017 року держава знаходиться у трійці лідерів-постачальників.

Знаючи, наскільки Європа залежна від ресурсу, не варто дивуватися, що одного разу Володимир Путін вирішить припинити постачання, щоб збільшити тиск на міжнародний ринок. Тоді імпортерам доведеться купувати газ на спотовому ринку за досить високими цінами. На цьому наголосила науковий співробітник Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету Анн-Софі Корбо.

Раніше ми писали про те, чому Газпром вже не погрожує урізати постачання до Молдови. Також ми розповідали, за що від Газпрому вимагають багатомільярдну компенсацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.