Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Від Газпрому вимагають багатомільярдну компенсацію – хто судиться цього разу

На російського газового монополіста планує подати позов далеко не одна країна Європи

Фото: Газпромнєфть, Bildquelle. Колаж: Pro Гроші

Німецька компанія подасть позов на Газпром через збитки

Фото: Газпромнєфть, Bildquelle. Колаж: Pro Гроші

Німецький енергетичний гігант, а в минулому – найбільший імпортер російського газу, компанія Uniper вимагає у монополіста відшкодувати колосальні збитки, завдані через недоотримання ресурсу у 2022 році.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Uniper.

Компанія поставляє електроенергію та газ на міські електростанції та промислові підприємства. Протягом багатьох років Uniper купувала блакитне паливо у Газпрому, який з червня поточного року значно скоротив постачання, а на початку вересня взагалі зупинив функціонування трубопроводу "Північний потік-1".

Як зазначив генеральний директор Uniper Клаус-Дітер Маубах, за підсумками трьох кварталів 2022 року чистий збиток оцінюється у 40 мільярдів євро. Йдеться про поточні та майбутні збитки, оскільки немає надії, що до кінця 2024 року (термін дії контракту з Газпромом) монополіст "візьметься за розум" і відновить транспортування в необхідних обсягах.

"Ми зазнали цих витрат, але вони не є нашою відповідальністю. Ми ведемо ці судові розгляди з усією належною енергією: ми у боргу перед нашими акціонерами, співробітниками та платниками податків", – зазначив Клаус-Дітер Мобах.

З огляду на ситуацію Uniper вирішила ініціювати арбітражний розгляд у міжнародному арбітражному трибуналі Стокгольму, щоб у примусовому порядку змусити Газпром відшкодувати завдані збитки. Повідомляється, що реальні втрати станом на листопад вже становлять не менше 12 млрд євро. Причина – для задоволення потреб компанії газ довелося купувати на міжнародному ринку за завищеною ціною.

Тож у Стокгольмі Uniper планує добитися справедливості, твердо і рішуче довести право на ці кошти. Зі свого боку Газпром заявив, що не визнає порушення контрактів і правомірність заявлених вимог про відшкодування збитків. Пресслужба монополіста повідомила про вивчення позовної заяви й план захисту власних інтересів у рамках правового поля.

Усі позови на Газпром

Раніше про намір відкрити міжнародний арбітраж проти російської компанії заявила чеська енергетична фірма ČEZ. Генеральний директор Даніель Бенеш також звинуватив підприємство у порушенні контрактних зобов'язань та колосальних збитках від скорочень транспортування блакитного палива. Пізніше Молдова приєдналася до списку країн, які хочуть засудити Газпром. Влада держави заявила: у листопаді росіяни скоротили обсяги постачання на понад 40%.

На жаль, арбітражний суд необов'язково прийме сторону позивачів. Нещодавно фінська компанія Gasum програла арбітраж у Швеції й вимушена платити монополісту компенсацію за прострочення транзакцій. Відомо, що фінський газовий оператор відмовився оплачувати постачання в рублях. Трибунал не підтвердив правомірність такого рішення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим Європа замінила постачання від монополіста. Також ми повідомляли, що Газпром вийшов "сухим із води": яке рішення виніс міжнародний суд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.