Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром втратив статус єдиного постачальника – що залишилося монополісту

Газпром не виконував контрактні зобов’язання по транспортуванню блакитного палива

Фото: Getty Images. Колаж: Pro Гроші

Газпром більше не єдиний постачальник для Молдови

Фото: Getty Images. Колаж: Pro Гроші

Між російським Газпромом і Молдовою останнім часом були натягнуті стосунки, оскільки країна звинувачувала монополіста у скороченні постачання удвічі, що призвело до дефіциту газу та електроенергії. Щоб повністю не залежати від російського ресурсу, Молдова вирішила вперше імпортувати його у зворотному напрямку – з півдня на північ.

Деталі повідомляє видання NewsMaker.

Виконувач обов’язків директора молдавської державної компанії Energocom Вадим Бринзан розповів, що 2 грудня Молдова в тестовому режимі вперше здійснила імпорт природного газу по Трансбалканському трубопроводу. Обсяг становив 4,3 млн кубометрів. Раніше цей коридор працював лише з півночі на південь, але тепер вдалося транспортувати газ у зворотному напрямку.

Це означає, що Молдова отримає доступ до кількох потенційних джерел постачання блакитного палива, окрім Газпрому.

"Energocom повинен був побудувати мости й відносини з якомога більшою кількістю компаній з європейських країн, щоб Молдова була на 100% забезпечена природним газом та електроенергією", – зауважив Вадим Бринзан.

За інформацією глави Moldovagaz Вадима Чебана, з 5 грудня країна купуватиме ресурс не лише в Росії, але й у Румунії. Передбачається, що добовий обсяг споживання Молдови в грудні становитиме 9,2 мільйона кубометрів природного газу. Це попередні розрахунки, які зможуть реалізуватися за двох умов.

Звідки братиметься додатковий ресурс

Перша умова – 3,5 млн кубів Moldovagaz закуповуватиме в Energocom. Друга – 5,7 млн куб. м газу постачатиме російський монополіст. Цей обсяг визначено у контрактних зобов’язаннях компанії. Беручи до уваги, що раніше Газпром вже скоротив постачання вдвічі, розрахунки можна назвати ідеалістичними.

Проте Вадим Чебан впевнений, що вдасться домогтися домовленостей, для цього вже створено план розподілу купленого блакитного палива. Зокрема передбачається, що російський газ отримуватимуть Тираспільтрансгаз і Молдовська ДРЕС для виробництва електроенергії. Все інше піде на забезпечення потреб споживачів у державі, на правому березі Дністра.

Інша хороша новина – Молдова має змогу близько двох місяців надавати газ населенню, навіть якщо постачання припиняться остаточно. Про це заявила прем'єрка Наталія Гаврилиця. За її словами, країна змогла запастися 230 млн куб. м газу, які наразі знаходяться на зберіганні у підземних сховищах України та Румунії. Якщо Газпром виконає давні погрози та повністю зупинить транспортування, кілька місяців доведеться жити коштом власних запасів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому монополіст вже не погрожує урізати постачання до Молдови. Також ми повідомляли, що від Газпрому вимагають багатомільярдну компенсацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.