Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром "перевзувся"? Чому монополіст вже не погрожує урізати постачання до Молдови

Монополіст вирішив, що претензії до України не мають підстав й скасував попереднє рішення

Фото: kommersant. Колаж: Pro Гроші

Газпром змінив думку стосовно транзиту газу до Молдови через Україну

Фото: kommersant. Колаж: Pro Гроші

Російський газовий монополіст передумав урізати транзит блакитного палива через Україну до Молдови, оскільки держава оплатила газ, який нібито осідав в Україні.

Про це компанія заявила у своєму Telegram-каналі.

Нагадаємо, що раніше Газпром звинуватив Україну в осіданні на нашій території газу, який компанія транспортує у Молдову. Через це монополіст погрожував з 28 листопада знизити транзит на ГІС "Суджа", який становив близько 42,9 млн кубометрів газу на добу.

Одночасно з цим Газпром залишає за собою право навіть повністю зупинити постачання, оскільки нібито Молдова порушує контрактні зобов'язання, тоді як насправді порушення здійснює сам Газпром, бо не транспортує такий обсяг блакитного палива, який вказано у контракті з українським Нафтогазом.

Проте монополіст, здається, вирішив всі розбіжності: "Компанія "Молдовагаз" усунула порушення щодо оплати поточних постачань російського газу в листопаді. Кошти за осілий на території України газ, призначений для споживачів Молдови, отримані. У зв'язку з цим прийнято рішення не знижувати подачу газу на ГІС" "Суджа".

Міжнародний арбітраж, розпочатий Україною

Раніше пресслужба компанії повідомляла, що фактичний обсяг поставленого російського газу в Молдову на добу становить 24,945 млн кубометрів, а понад 52 млн осідає на території України. Іншими словами, Газпром звинуватив нашу державу у крадіжці блакитного палива. Зауважимо, це трапляється не вперше, бо такі ж тези звучали у далекому 2008 році.

Нафтогаз відповів на звинувачення тим, що обсяг, вказаний Газпромом, це так званий віртуальний реверс, тобто запас, який Молдова тримає в Україні. Йдеться про один з прогресивних комерційних методів європейського ринку газу, при якому ресурс не потрібно фізично прокачувати в різних напрямках, що сприяє зменшенню негативного впливу транспортування на навколишнє середовище.

За інформацією колишнього голови правління Юрія Вітренка, компанія офіційно подала прохання до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торговельно-промисловій палаті в Парижі. "Ми змусимо Газпром заплатити. Ми використовуємо наш досвід перемог в арбітражі та вимагаємо розрахуватися в повному обсязі. Як це визначає контракт", – написав Вітренко у вересні на особистій сторінці в соціальній мережі Facebook.

Чому Газпром має заплатити й за що? Обидві компанії підписали транзитний контракт у 2019 на умовах "качай або плати". Проте росіяни порушили обидва пункти: качали менше і платили теж менше, ніж передбачено договором. Тепер Нафтогаз вимагатиме компенсації у розмірі щонайменше 200 млн доларів за невиконання домовленостей та за недооплату згідно з угодою про врегулювання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром погрожує Європі через "осідання" газу в Україні. Також ми повідомляли, що Газпром вийшов "сухим із води", і розповідали, яке рішення виніс міжнародний суд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.