Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Радіацію візьмуть під контроль? Як держава планує захищати українців від небезпеки

Розповідаємо, які зміни очікують на громадян держави щодо захисту від радіації та що саме впроваджує держава

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні будуть європейські стандарти захисту від радіації

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні запровадять нові санітарні норми та правила радіаційної безпеки за європейськими стандартами. Завдяки оновленій системі підвищиться рівень радіаційного захисту персоналу та населення у всіх ситуаціях.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

За інформацією відомства, у нашій країні запрацюють європейські норми захисту населення від впливу іонізуючого випромінювання.

Зазначається, що задля цього внесуть зміни до Закону України "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання". Вони передбачають:

  • впровадження трьох ситуацій опромінення (планової, наявної та аварійної);
  • встановлення основних дозових лімітів ефективної та еквівалентної дози для персоналу та населення;
  • запровадження граничних доз у ситуації планового опромінення для персоналу та населення, референтних рівнів для ситуацій наявного та аварійного опромінення;
  • введення референтних рівнів середньої річної концентрації активності радону у повітрі приміщень для постійного перебування людей на робочих місцях;
  • визначення основних заходів щодо обґрунтування та оптимізації заходів захисту та безпеки під час медичного опромінення тощо;
  • уточнення та конкретизація повноважень Кабміну, центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади, Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Що робити, якщо росіяни влаштують теракт на ЗАЕС?

Наприкінці червня інформаційний простір України заполонили чутки про теракт на Запорізький АЕС, яка перебуває під окупацією росіян. На щастя, прогнози деяких експертів станом на серпень не справдилися, але ніхто не відкидає можливості, що російські окупанти можуть спровокувати трагедію, щоби зупинити вдалий контрнаступ ЗСУ на фронті.

Тому щойно ви дізнаєтесь про аварію на атомній електростанції, намагайтесь знайти укриття. Сховатися можна у підвалі чи навіть у власній квартирі, головне — не перебувати близько до зовнішніх стін, оскільки радіоактивний пил осідатиме на каркасі будівлі та даху.

У разі аварії перебувати на вулиці дуже небажано. Дочекайтесь офіційного дозволу від рятувальників, поліції чи місцевої влади, навіть якщо маєте дуже нагальні справи. Намагайтеся отримувати інформацію через радіо чи телебачення, Інтернет та ін.

Раніше ми пояснювали, навіщо Росія руйнує українські АЕС. Ще ми писали, як теракт на Каховській ГЕС вплине на економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.