Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Наслідки ще відчуємо? В НБУ пояснили, як теракт на Каховській ГЕС вплине на економіку

Нацбанк України проаналізував, як катастрофа на Каховській ГЕС вплине на економічне зростання нашої держави зараз чи у майбутньому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк зробив попередні оцінки впливу катастрофи на Каховській ГЕС на українську економіку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Національному банку вважають, що теракт на Каховській ГЕС спровокує негативні зміни у реальному ВВП України. Очікується, що зростання сповільниться на 0,2%.

Як свідчать дані НБУ, у короткостроковому періоді вплив техногенної катастрофи у Херсонській області буде обмеженим.

Він буде зумовлений насамперед негативним впливом скорочення споживання води на промислову діяльність південно-східного регіону, зокрема роботу низки металургійних підприємств, підприємств сільського господарства та харчової промисловості.

"Додатково на останніх позначиться зниження врожаю соняшнику та овочів, які вирощуються у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях", — зазначає регулятор.

Водночас теракт на Каховській ГЕС посилює ризики:

  • зниження продуктивності сільського господарства;
  • втрати іригаційних систем, майна та виробничих потужностей на затоплених територіях;
  • нової міграції, у тому числі за кордон.

Цілком ймовірно, що втративши врожай зернових та олійних культур, Україна втратить у потенціалі щодо експорту окремих продовольчих товарів. До того ж на фоні зниження внутрішньої пропозиції овочів збільшиться їхній імпорт.

Зважаючи на це у Нацбанку попереджають про збільшення дефіциту торгівлі товарами у наступні два роки.

"Максимальні втрати оцінюються у 0,4 млрд доларів у 2023 році та 0,7 млрд доларів у 2024 році", – кажуть в НБУ.

Зазначається також, що реальні наслідки підриву росіянами греблі Каховської ГЕС стануть відчутними для нашої країни з часом. Також збільшиться вартість післявоєнного відновлення України.

Що буде з інфляцією

Раніше голова НБУ Андрій Пишний казав, що у травні темпи інфляції сповільнилися до 15,3% у річному вимірі. Крім ефекту бази порівняння, цьому сприяла достатня пропозиція продовольства та пального, зміцнення готівкового курсу гривні, а також поліпшення інфляційних та курсових очікувань.

Водночас попри сповільнення загальної інфляції, фундаментальний інфляційний тиск залишається доволі високим. НБУ очікує, що зниження інфляції триватиме завдяки:

  • налагодження логістики;
  • зниження цін на світових товарних ринках;
  • послідовна монетарна політика.

Раніше ми розповідали, чому українцям можуть не виплатити гроші на відбудову житла. Також ми пояснювали, як українцям отримати 11 600 гривень допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.