Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Теракт на ЗАЕС, наслідки аварії та профілактика йодом – все про можливу катастрофу

Розповідаємо про найбільш актуальні новини та події, що стосуються ймовірного теракту на Запорізькій атомній електростанції

Фото: Defence Express, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росіяни можуть вчинити теракт на Запорізькій АЕС

Фото: Defence Express, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В інформаційному просторі України не вщухають обговорення потенційного теракту, який російські окупанти підготували на ЗАЕС. Президент Володимир Зеленський звернувся до світової спільноти та надав всі актуальні дані щодо можливої катастрофи. На фоні цього почали з’являтися інструкції, що робити в разі ядерного вибуху та як захиститися від радіації. В Україні навіть проводитимуть заходи для навчання з евакуації.

Сайт Pro Гроші розповідає все, що українцям необхідно знати про підготовку до теракту на Запорізькій атомній електростанції.

Зміст
1.Що говорить влада про підготовку теракту на ЗАЕС
2.Чи знайшли представники МАГАТЕ міни на електростанції
3.Які території постраждають від аварії на ЗАЕС
4.Чи потрібно вживати йод для профілактики
5.Негативні наслідки передозування йодидом калію
6.Підготовка України до ліквідації наслідків аварії
7.Що робити в разі аварії на ЗАЕС

Що говорить влада про підготовку теракту на ЗАЕС

22 червня під час вечірнього відеозвернення президент Володимир Зеленський заявив, що окупанти повністю підготували вибух на Запорізькій атомній електростанції. Він отримав підтверджувальні дані від розвідки та Служби безпеки України та поспішив повідомити про загрозу світову спільноту.

"Європа, Америка, Китай, Бразилія, Індія, арабський світ, Африка – усі країни, абсолютно всі мають це знати. Міжнародні організації. Усі", – наголосив Зеленський.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк запевнив, що теракт потрібен Росії для призупинення контрнаступу ЗСУ, адже викид радіації "спричинить створення безлюдної санітарної сірої зони, зафіксованої на наступні роки як частина територіального статус-кво без припинення вогню".

Раніше голова української розвідки Кирило Буданов розповів про додаткове замінування ставка-охолоджувача станції. Бо після підриву Каховської ГЕС припинилося нормальне постачання води до охолоджувачів на ЗАЕС.

Чи знайшли представники МАГАТЕ міни на електростанції

З огляду на значний резонанс Міжнародне агентство з атомної енергії відвідало ЗАЕС задля пошуку мін у ставку-охолоджувачі. Але повідомило, що безпосередньо на місці жодних вибухових пристроїв не виявлено. Водночас небезпечні предмети присутні за периметром станції та в деяких локаціях всередині.

Але це нібито зроблено з оборонною метою і жодним чином не вплине на основні функції безпеки ЗАЕС. "Ми стежимо за цією проблемою з великою увагою", – заявив генеральний директор Рафаель Гроссі.

Які території постраждають від аварії на ЗАЕС

Представники Державної агенції з управління зоною відчуження попередили, що у випадку аварії на Запорізькій атомній електростанції зона відчуження може становити близько 30 тисяч кілометрів квадратних. Порівнюючи наслідки з Чорнобильською АЕС, катастрофа буде в 10 разів потужнішою.

Залежно від напрямку вітру постраждає не тільки Україна, але й території Білорусі, Росії та Європейського Союзу. Загальна площа забруднених територій сягатиме приблизно 2 мільйони кілометрів квадратних. На думку представників агенції, вся Запорізька область стане непридатною для життя.

Щодо людських жертв, то їх неможливо одразу підрахувати. Це залежить від кількості осіб, які проживатимуть в області на момент аварії. Також слід зважати на українців, яких залучать до ліквідації наслідків.

Чи потрібно вживати йод для профілактики

На фоні невтішних новин мережу заполонили інструкції щодо профілактики пігулками Калію Йодиду. Насправді ж не потрібно вживати жодні препарати, оскільки вони не допоможуть, а, навпаки, нашкодять. Як уточнили в Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки, повітря не міститиме радіоактивних ізотопів йоду.

Виявляється, період напіврозпаду становить приблизно 8 діб. Але небезпечні ізотопи утворюються тільки коли енергоблок працює на потужності, тобто виробляє електроенергію. На ЗАЕС останній діючий енергоблок призупинили ще у вересні 2022 року. Виходить, минуло 9 місяців, і за цей час активність в реакторі зменшилася в мільярди разів.

"З моменту зупину енергоблоків ЗАЕС пройшло щонайменше 34 періоди напіврозпаду ізотопу йоду", – пояснили вчені. Профілактика необхідна при реальній загрозі потрапляння радіоактивного йоду в організм. Але його на ЗАЕС немає.

Негативні наслідки передозування йодидом калію

Вживання йоду без потреби може викликати чимало проблем зі здоров’ям. Міністерство охорони здоров’я назвало побічні ефекти та невтішні наслідки. Наприклад:

  • висипання на шкірі;
  • нудоту, діарею;
  • розлади нервової системи;
  • серйозні алергічні реакції;
  • розлади серцево-судинної системи;
  • втрата маси тіла;
  • гіперфункцію щитоподібної залози;
  • гіпотиреоз;
  • ризик смерті.

Також не можна пити настоянки йоду, бо вони викликають серйозні опіки слизової та отруєння.

Підготовка України до ліквідації наслідків аварії

Хоча впевненості у тому, що російські окупанти здійснять теракт, немає, але Україна вже почала підготовку до ліквідацій можливих наслідків. Про це детально розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в ефірі загальнонаціонального телемарафону. Він зауважив, що до всіх надзвичайних подій готові державні служби, які намагатимуться надавати максимальну допомогу постраждалим.

23 червня Міністерство внутрішніх справ подбало про відкриття штабів з працівниками ДСНС, медиками, енергетиками та національною поліцією. Вони слідкуватимуть за подіями та оперативно реагуватимуть на будь-які небезпеки.

Плюс організують навчання з евакуаційних заходів. До цього входить перекриття основних доріг і виміри рівня радіації в санітарних блокпостах.

"Все обладнання щодо виміру радіації відкаліброване та готове до роботи. Але ми хочемо ще раз згрупувати всі служби. Для того, щоб чітко зреагувати на будь-які виклики", – уточнив Клименко.

Українців, які захочуть покинути зону ураження, забезпечуватимуть транспортними засобами. Виявляється, подібні заходи біля атомних електростанцій проводяться періодично, але їх не афішують задля спокою громадян.

Що робити в разі аварії на ЗАЕС

Як тільки ви дізнаєтесь про аварію на атомній електростанції, намагайтесь знайти укриття. Це може бути підвал чи власна квартира, головне — не перебувати близько до зовнішніх стін, оскільки радіоактивний піл осідатиме на каркасі будівлі та даху. Обов’язково ущільніть всі отвори (біля дверей, вікон тощо) вологою тканиною або скотчем. Також треба вимкнути системи вентиляції.

Не виходьте на вулицю, поки не буде офіційного дозволу від рятувальників, поліції чи місцевої влади. Намагайтеся отримувати інформацію через радіо чи телебачення, Інтернет та ін.

Весь одяг, який був на вас у момент аварії, викиньте. Але обережно, щоб не розтрусити радіоактивний пил. Загорніть речі у пластиковий пакет чи контейнер і заховайте якомога далі від живих істот. Не завадить прийняти душ за можливості. Якщо доступу до проточної води немає, користуйтеся вологими серветками якомога частіше.

Всі вищевказані пункти робіть у респіраторі чи у масці та рукавичках.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Енергоатомі пояснили, яка нова загроза нависла над ЗАЕС. Також ми повідомляли, що в НБУ пояснили, як теракт на Каховській ГЕС вплине на економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.