Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Продовжують співпрацю з ворогом – які країни найбільше імпортують нафту РФ

З 1 по 15 січня експорт російської нафти з портів Балтійського моря до країн Азії збільшився на 27%

Фото: УНІАН, DEPOSITPHOTOS. Колаж: Pro Гроші

Росія почала втрачати прибутки

Фото: УНІАН, DEPOSITPHOTOS. Колаж: Pro Гроші

Деякі країни продовжують купувати російську нафту попри санкції. Наприклад, у січні 2023 року найбільшими імпортерами російської нафти стали Індія та Китай.

Про це пише Reuters.

Для вивезення нафти Urals до Китаю Росія залучила щонайменше чотири супертанкери VLCC у грудні 2022 року, а один — для постачання до Індії в січні поточного року. Саме цей факт дозволяє знизити витрати на транспортування нафти до Азії.

Також з 1 по 15 січня експорт російської нафти з портів Балтійського моря до країн Азії збільшився на 27%. Це до 2,8 млн тонн, порівняно з тим самим періодом грудня 2022 року.

Однак експорт російської та казахстанської нафти з портів Приморська та Усть-Луги теж змінився. За перші 15 днів року він був уже 3,4 млн тонн. Це на 35% більше, ніж за першу половину грудня.

Правила гри змінилися

Росія почала постачати нафту в Азійсько-Тихоокеанський регіон. Переорієнтувалася країна після набуття чинності нафтового ембарго та запровадження цінової стелі на морські постачання.

За даними Reuters, Росія продає нафту до Китаю та Індії з великим дисконтом.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми вже розповідали, що з 5 грудня країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності вже з 5 лютого 2023 року. Гранична ціна на них поки що не оголошена, однак ця ситуація може досить швидко змінитися.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету. Наприклад, відомо, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну 152,2 млрд доларів надійшли у казну країни-агресора. Ці гроші разом з іншими надходженнями Росія витрачала на закупівлю ракет та забезпечення армії.

Західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків. Однак варто розуміти, що Росія може знайти шляхи обходу санкцій. Ворог продаватиме ресурс країнам третього світу, а звідти його відправлятимуть вже справжнім покупцям на ринку.

Раніше сайт Pro Гроші писав про те, яка з європейських країн відмовилася від російської нафти. Також ми розповідали, чи вдалося довести причетність РФ до аварій на "Північних потоках".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.