Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Країни ЄС знайшли "золоту середину": скільки може коштувати нафта РФ

Пройшло більше ніж тиждень з моменту, коли ЄС та США повинні були домовитися про стелю ціни

Фото: Reuters, Getty Images. Колаж: Pro Гроші

Європа та США досі не можуть домовитися про граничну ціну на нафту

Фото: Reuters, Getty Images. Колаж: Pro Гроші

Домовленості про встановлення стелі цін на російську нафту заморозили. Країни Європейського Союзу не можуть дійти спільного рішення стосовно граничної вартості за барель. Проте один показник ще може задовольнити всі сторони.

Деталі повідомляє видання Bloomberg.

Чому переговори застрягли

Весь світ чекав, що 23 листопада країни Європейського Союзу, Сполучені Штати Америки та партнери знайдуть рішення, яке задовольнить всіх. Але вже понад тиждень як проблема стелі ціни на російській нафту не вирішується. Причина в деяких державах ЄС, позиція яких стосовно ліміту кардинально відрізняється.

Наприклад, Польща і країни Балтії виступають за граничну вартість у 30 доларів за барель. Україна підтримує варіант і вважає, що він допоможе позбавити російського агресора доходів, якими потім буде фінансуватися воєнна машина. При середній собівартості видобутку у 20 доларів реалізація у межах до 30 доларів значно вплине на розмір надходжень.

З іншого боку, є держави, які висловлюють побоювання, що ембарго, яке планується 5 грудня, разом з низькою вартістю нафти спричинить дефіцит у Європі. Адже Росія, яка вже втратила велику частину надходжень, може взагалі відмовитися від постачання. Це в рази підвищить вартість на спотовому ринку.

На противагу Польщі й балтійським державам виступає Греція та низка інших країн, які наполягають на високій ціні, зокрема 60-70 доларів. Їхня позиція також зрозуміла: вони досі залежать від енергетичних постачань РФ і не хочуть платити за нафту ще більше, ніж вона торгується станом на 1 грудня.

Попередні переговори зайшли в глухий кут, проте існує показник ліміту, з яким можуть погодитися всі сторони. Мова про 60 доларів за барель ресурсу. Аналітики говорять: обмеження у вартості може працювати лише у випадку, якщо рівень цін буде досить привабливим для Кремля. Якщо ж стелю встановити на низькому рівні, Москва взагалі зупинить видобуток і відмовиться продавати ресурс Європі.

Скільки коштує нафта на міжнародному ринку

Станом на 1 грудня ціни демонструють негативну динаміку, тоді як днем раніше підвищились на три відсотки. Причин цьому кілька. По-перше, згідно з даними Міненерго США, за тиждень запаси ресурсу понизили на 12 мільйонів барелів, хоча аналітики прогнозували зниження на 3 мільйони.

По-друге, 4 грудня планується засідання ОПЕК+, на якому Альянс може прийняти рішення скоротити квоти на видобуток. Наразі середні ф'ючерси встановлені у діапазоні 80-85 доларів в залежності від сорту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як Зеленський оцінив відтягування цінової стелі на нафту. Також ми повідомляли, що у Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.