Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Понад дві тисячі споживачів залишилися без світла – в Мінерего озвучили причину

Міністерство наголошує, що обсяг виробленої електроенергії достатній для повного забезпечення потреб споживачів та промисловості

Фото: Pexels

Дві області залишилися без світла: причина

Фото: Pexels

Українцям вже називали причини, які можуть стати приводом для впровадження графіків відключень. Але проблеми з електроенергією можуть спостерігатися вже зараз. Через негоду, обстріли та технічні порушення були знеструмлені споживачі у 7 областях.

Про це повідомляє Міністерство енергетики України.

Яка причина відключення

"Через несприятливі погодні умови відключено понад 2 тисячі споживачів у Хмельницькій та Кіровоградській областях", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що тривають роботи з відновлення електропостачання.

Також повідомляється, що на Київщині внаслідок технологічних порушень було знеструмлено 1245 абонентів. Наразі енергетики працюють над відновленням енергопостачання.

Без електропостачання ще залишаються частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, Харківській, Херсонській областях.

Але на Донеччині за минулу добу електроенергію повернули майже 1200 споживачам.

На Харківщині до мережі також підключено декілька ліній електропередачі, знеструмлених внаслідок бойових дій.

"Завдяки цьому повернули світло 57 абонентам", – додає Міненерго.

Чи загрожує Україні дефіцит електроенергії взимку

Ми вже писали раніше, що у випадку нових обстрілів Росії по енергетичним об'єктам в Україні, дефіцит в енергосистемі буде незначним. Рівень дефіциту коливатиметься на рівні 5%.

Зазначається, що такого результату вдалося досягти завдяки значній кількості реформ виробництв, які виробляють електроенергію. Тому планові відключення світла взимку якщо й будуть запроваджувати, то тільки у випадку перевищення лімітів споживання.

При цьому зазначається, що дефіцит в енергосистемі вже виникав влітку 2023 року. Це було пов'язано з плановими ремонтами енергетичних об'єктів та аномально спекотної погоди.

Кому точно не будуть вимикати світло

Якщо в Україні цієї зими знову запровадять графіки відключень, то ці обмеження не стосуватимуться деяких підприємств. Йдеться про фірми, які користуються електроенергією, що імпортується.

Зазначається, що Кабмін створив передумови для того, аби зменшити дефіцит генерувальних потужностей та забезпечити операційну безпеку об'єднаної енергосистеми України. Це потрібно, адже у разі масованих російських обстрілів, країні доведеться вдаватися до імпорту електроенергії з країн Європейського Союзу.

Також передбачено не застосовувати заходи обмеження відбору електричної енергії до споживачів, яким постачається імпортована електрична енергія, у разі, якщо споживання електроенергії такими споживачами не перевищуватиме визначені обсяги.

Схожий механізм вже діяв торік, але термін його дії закінчився наприкінці квітня 2023 року.

Якщо вас зацікавила ця інформація, то детальніше ви можете ознайомитися з нею у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми також пояснювали, чому потрібні нові тарифи на світло. Також ми розповідали, який район енергетики надійно підготували до початку зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.