Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові тарифи на світло: в YASNO пояснили, чому вони потрібні

Зазначається, що нинішні тарифи на електроенергію в Україні не відповідають риночним цінам

Фото: УНІАН

Нові тарифи на електроенергію

Фото: УНІАН

Для деяких зі споживачів Yasno планує переглянути тарифи за надання послуг. Генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко пояснив, чому важливо запроваджувати у нашій країні ціни на електроенергію, які будуть максимально близькими до ринкових.

Про це він розповів для Liga.net.

Що не так з тарифами

Зазначається, що зараз базовий тариф складає 2,64 гривні за 1 кВт/год. А ринкова ціна становить близько 5,5 гривні за 1 кВт/год. При цьому вартість електроенергії в регіонах різна, оскільки в ціну закладено вартість струму і розподілу, а різницю компенсує держава.

"Працює все це просто: постачальники універсальної послуги (ПУП) – а нас 25, – ми закуповуємо електроенергію зараз, в жовтні, щоб постачати її в листопаді. Споживачі в грудні починають сплачувати. Причому – не всі одразу. І держава потім за правилами ринку повертає різницю. І ми весь цей час чекаємо", розповів Коваленко.

На його думку, Україні потрібно було ще з 1991 року наближатися до ринковості всіх відносин в енергетиці. Але зараз різкого перегляду тарифів на світло бути не повинно.

"Так, у 2019 році відбулася реформа, було поділено ринок. Перша частина – В2В-ринок – це вільний ринок, де юридичні особи купують електроенергію на ринку за вільними цінами. Там усе просто", пояснив Сергій Коваленко.

Зазначається, що ціни можуть знижуватися влітку, оскільки рівень споживання падає, а вже ближче до зими електроенергія дорожчає. Але все регулюється за допомогою попиту та пропозиції.

"Я сам вважаю, як фізособа, яка платить 2,64 грн/кВт-г, що нам треба рухатись до ринкового механізму. І водночас робити персоналізовану субсидію. Причому не всім, а тим хто реально не зможе платити. І це має бути поступово. Щокварталу", додав генеральний директор.

Чи будуть збільшені тарифи

Ми вже писали раніше, для кого зі споживачів будуть збільшені тарифи. Ціни виростуть для малих непобутових споживачів, під'єднаних до мереж ПрАТ "ДТЕК Київські регіональні електромережі", вартість за 1 клас напруги складатиме – 661,579 грн, а за 2 клас напруги – 790,888 грн.

Також зріст цін очікується ля малих непобутових споживачів, під'єднаних до мереж ПрАТ "ДТЕК Київські електромережі", за 1 клас напруги потрібно буде платити — 638,618 грн, за 2 клас напруги 704,870 грн.

Ще тарифи стануть більше для малих непобутових споживачів, які під'єднані до мереж ПАТ "Укрзалізниця": 1 клас напруги – 668,960 грн, 2 клас напруги – 843,449 грн.

В компанії також заявили, що клієнти можуть розірвати договори, якщо нові тарифи їх не влаштують.

Раніше ми розказали, скільки українцям доведеться платити за комуналку. Також ми писали про вартість газу у найбільших постачальників в Україні, а також як змінилась ціна в порівнянні з вереснем.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.