Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Під замком: як українську енергосистему роблять невразливою до ракет РФ

Українцям розповіли, які зміни відбуваються в енергосистемі вже зараз

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як змінюється енергосистема під час війни

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні до наступного опалювального сезону планують децентралізувати генерацію та передачу електрики в країні. Ці зміни дозволять зробити енергосистему стійкішою до можливих ракетних обстрілів з боку Росії.

Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко.

За його словами, вже зараз у рамках децентралізації енергосистеми Україна використовує, зокрема, газотурбінні електростанції, які надходять з США. Газотурбінна генерація має з'явитися в тих регіонах, де спостерігається дефіцит потужностей для вироблення струму.

До того ж наша країна планує зосередитись на розвитку зеленої енергетики, яка суттєво допомагає балансувати систему — сонячна та вітрова генерація.

"Також передбачається модернізація системи передачі електроенергії, пошкодженої в результаті російських атак. Відновлення мереж насамперед передбачатиме їхню модернізацію та підвищення рівня захисту в умовах військових викликів", – зазначив Галущенко.

Яка ситуація в енергосистемі зараз

Герман Галущенко вважає, що Україна станом на зараз перемогла Росію в енергетичній битві, але певні ризики для енергосистеми ще залишаються.

"Сьогодні ми маємо профіцит в енергосистемі. Це дає нам відчуття, що ми справді виграли цю енергетичну битву", – сказав він.

Тому, як пояснив міністр, в Україні вже готуються до майбутніх випробувань на "енергетичному фронті".

Чи зростуть для українців тарифи на електроенергію

За інформацією очільника Нацкомісії Костянтина Ущаповського, незабаром в Україні можуть запрацювати нові моделі механізму ринку електроенергії, тому зараз напрацьовуються різні сценарії підвищення тарифів, зокрема й для українців. Він додав, що ті споживачі, які більше споживають, платитимуть за світло "адекватну ціну".

При цьому він зазначив, що незахищеним верствам населення держава надасть субсидії, і для них платежі не підвищуватимуться.

"Ті споживачі, які споживатимуть вище цієї межі й мають можливість платити за електроенергію за фактичними витратами на її виробництво та транспортування, платитимуть адекватну ціну", – сказав він.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, коли в Україні завершиться опалювальний сезон 2022/2023. Також ми писали, чому у деяких регіонах країни можуть запровадити графіки відключень світла і коли.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.