Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Далі буде важче? Українцям пояснили, що незабаром вплине на стан енергосистеми

Розповідаємо, чому українцям не варто забувати про економію електроенергії

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Світло в Україні можуть знову вимикати влітку

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Києві можуть знову запровадити графіки відключень світла вже влітку. Усе через те, що жителі через спеку почнуть користуватися додатковими електроприладами, тож навантаження на енергосистему знову серйозно збільшиться.

Про це сказав голова наглядової ради Київенерго Іван Плачков.

Він пояснив, що українська енергосистема взимку вистояла під масованими ракетними обстрілами росіян. Попри це, ворогу вдалося пошкодити частину об'єктів, тому нестача електроенергії може знову виникнути, але вже влітку. Усе через те, що через спеку кияни почнуть користуватися додатковими електроприладами, наприклад кондиціонерами. Це може призвести до того, що в енергосистемі з'явиться дефіцит.

"Вже думають про можливість експорту електроенергії, щоб заробити гроші на відновлення енергосистеми. Але це досить короткий період. Про економію електроенергії забувати не варто, як і про 100% оплату послуг", — зазначив він.

Яка ситуація в енергосистемі станом на 2 березня

Вже 19 день поспіль в українській енергосистемі відсутній дефіцит потужностей. За інформацією Укренерго, споживання покривається українською генерацією та незначним імпортом.

Також працюють усі види електростанцій енергосистеми. Через відсутність дефіциту потужності ліміти споживання до областей не доводились. Отже, мережевих обмежень наразі немає в жодній області.

"При зміні ситуації в енергосистемі та різкому зростанні споживання можливе застосування відключень. Вчора ввечері внаслідок обстрілу росіян є пошкодження у мережах операторів системи розподілу на Полтавщині та Сумщині. Бригади обленерго ведуть відновлювальні роботи", – зазначають в Укренерго.

Україна планує відновити експорт електроенергії

За словами члена наглядової ради НЕК Укренерго Юрія Бойка, експорт української електроенергії до Європи може розпочатися впродовж наступного тижня. Це станеться, якщо наша енергосистема не піддасться новим обстрілам з боку Росії.

"І факт відкриття експорту може бути прив'язаний до зниження споживання внутрішнім споживачем", — додав він.

Раніше ми розповідали, які комунальні послуги подорожчають для українців, попри війну. Також ми пояснювали, що дозволило стабілізувати роботу енергосистеми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.