Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готуватись всім: який місяць буде найскладнішим під час опалювального сезону

Разом з експертами розбраємось у потенційних проблемах опалювального сезону 2022/2023

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Усіх українців чекає дуже складна зима

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кожен день наближає нашу країну до старту опалювального сезону, а з кожним подальшим тижнем стає дедалі холодніше і ближче до зими.

Цей період буде досить складним для кожного українця і у першу чергу через непередбачувану, варварську поведінку Росії, яка може цілеспрямовано нищити енергетичну інфраструктуру у різних регіонах. Сайт Pro Гроші поспілкувався з кількома експертами і розповідає, який місяць може стати найважчим під час опалювального сезону 2022/2023.

За словами директора енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, зазвичай, найскладнішими місяцями осінньо-зимового періоду є лютий та початок березня, коли енергоресурси вже потроху вичерпуються і енергосистема працює у найбільшій напрузі.

Цього року я очікую, що найбільш складним місяцем може бути саме лютий, але, можливо також, що складнощі будуть вже у листопаді і в грудні.
Володимир Омельченко

Володимир Омельченко

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова

Серйозні проблеми можуть спіткати українців через можливі ракетні обстріли, які призводять до руйнування ТЕЦ, котелень, електромереж та тепломереж.

Експерт наголошує, що з даного приводу розглядається декілька сценаріїв – найбільш апокаліптичний, базовий та більш оптимістичний.

Я схильний притримуватися базового сценарію і вважаю, що жодного енергетичного апокаліпсису не буде, принаймні по всій території України. Дуже сумніваюсь, що буде якийсь ризик руйнації всієї і всеукраїнського блекауту. Думаю, що найближчим часом в Україну будуть поставлені антидронові системи, додаткові засоби ППО, плюс дуже активно працюють наші аварійні бригади, і наша система має певну стійкість, – каже Омельченко.

Директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова пояснює, що в України є можливість частково переключатись на резервне живлення, тож залишити всю країну без світла одночасно і надовго – просто неможливо.

Звісно, усім потрібно готуватись до можливих перебоїв з електрикою. Експерт упевнений, що певної кількості аварійних відключень нам не уникнути, здебільшого вони триватимуть по декілька годин, але у деяких регіонах можуть і понад добу. Особливо це стосується Харківської та Миколаївської областей, можливо, Кривого Рогу.

З чим може бути складніше?

Наразі ворог активно руйнує електричні підстанції та ТЕЦ, але є ще тепломережі, завдяки яким ми отримуємо тепло у наших батареях.

З теплозабезпеченням ризики вищі, ніж з електрозабезпеченням, оскільки немає таких можливостей резервного живлення. В нас пошкоджено вже близько 400 котелень, тож тут є серйозні ризики. Однак, навіть, якщо в якомусь місті буде повністю зруйновано систему теплозабезпечення, я думаю, людей зможуть забезпечити мінімальними необхідними ресурсами, – впевнений експерт.

Він вважає, що такі проблеми можуть бути на близько 15% підконтрольній Україні території.

Особливий опалювальний сезон

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин впевнений, що майбутній опалювальний сезон взагалі не можна порівнювати із будь-яким іншим роком, оскільки на нашій території триває війна із ворогом.

Я би взагалі не порівнював цей опалювальний сезон із будь-яким іншим, оскільки ніхто не знає, коли і в яку ТЕЦ прилетить, це по-перше, а по-друге, все дуже залежить від середньорічної температури.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

За словами економіста, найбільші холоди приходяться на другу половину січня та на лютий, а іноді це може бути і початок березня. Пендзин сподівається, що ніяких обстрілів критичної інфраструктури більше не буде, хоча гарантувати це, звісно, не можливо.

Чи вистачить ресурсів?

Експерт каже, що у попередні, звичайні зими, наша країна споживала близько 15-16 мільярдів кубометрів газу для опалення, і це враховуючи працюючі підприємства металургійного комплексу та інші заводи, багато з яких наразі в окупації або зруйновані.

А тепер уявімо собі, скільки на сьогоднішній день районів та містечок опалення не отримають суто через руйнування критичної інфраструктури. Тож я думаю, що тих запасів, які вже є сьогодні у сховищах, цілком вистачить, – каже Пендзин.

Економіст наголошує, що головне питання зараз не у наявності тих чи інших ресурсів, а у можливості доставити їх до кінцевого споживача.

Раніше сайт Pro Гроші писав, від чого залежать віялові відключення світла і кому до них готуватись, та розповідав, чи варто купувати електрогенератор, щоб точно не залишитись без електрики взимку.

Детальніше про опалювальний сезон 2022/2023 читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.