Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Платіжки за газ більше не лякатимуть: коли в Україні закінчиться опалювальний сезон

Передбачається, що в березні котельні не зупинятимуть, а далі ситуація залежить від середньої температури на вулиці

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Коли в Україні завершать опалювальний сезон

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває опалювальний сезон, але почалася весна, тож українців цікавить питання, коли у споживачів, які мають централізоване опалення, охолонуть батареї в оселях. Адже через великі обсяги постачання ресурсу взимку суми в платіжках за комунальні послуги значно збільшуються.

Відповідь дав голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов у ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Попри прихід весни, в деяких областях України досі тримається мороз, а на вулиці лежить сніг. Тож найближчим часом закінчити опалювальний сезон не вдасться. Звісно, в Україні ніколи не зупиняли котельні в березні, адже погода в таку пору не передбачає оптимальні температури.

За словами Олексія Чернишова, швидше за все, опалення домівок українців через централізовану систему триватиме щонайменше до початку квітня. Якщо холодна зовнішня температура протримається довше, то опалювальний сезон можуть продовжити.

"Є надія, що зможемо завершити опалювальний сезон на самому початку квітня. Але якщо буде холодно, то теплопостачання триватиме. Маємо усвідомлювати, що треба економити", – такий прогноз озвучив очільник Нафтогазу.

Але додав, що в Україні достатньо запасів блакитного палива, аби без перешкод забезпечувати громадян теплом ще кілька місяців. Він закликав українців по можливості економити ресурс.

Що буде з тарифами на газ

Наразі дев’ять постачальників газу пропонують споживачам свої послуги. Вони встановили різні тарифи на блакитне паливо, тож люди можуть обрати найбільш підхожий варіант. В середньому ціни коливаються від 7,70 грн до 9,99 грн за кубометр. Варто зазначити, що вартість не змінилася, якщо порівнювати з попереднім роком.

Найдешевша пропозиція в компанії "Еру Людям" – 7,70 грн/куб. Недалеко розташувалася Енерджі Трейд Груп з тарифом 7,799 грн/куб. Також низьку ціну встановив постачальник "останньої надії" Нафтогаз – 7,96 грн/куб. Найдорожче газ купувати в ТМ СвітлоГаз (ТОВ Ритейл Сервіс) – 9,99 грн/куб.

Нагадаємо, що в Україні діє мораторій на підвищення комунальних тарифів, поки триває воєнний стан. Тобто постачальники не мають права збільшувати вартість газу для споживачів порівняно з показниками, встановленими на 24 лютого 2022 року.

Втім 28 лютого 2023 року українська влада офіційно заговорила про можливі зміни в тарифах для населення. Як уточнив голова НКРЕКП Констянтин Ущаповський, причина – масовані ракетні атаки з боку російських окупантів, внаслідок яких сильно пошкоджено енергосистему.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що облгаз намагався обманом стягнути з клієнтки 7 000 грн боргу. Також ми повідомляли, що у Зеленського офіційно заговорили про нові ціни в платіжках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.