Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для українців подорожчає комуналка: коли чекати на підвищення тарифів

Розповідаємо, чому рахунки за електроенергію збільшаться

Фото: Укренерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на електроенергію в Україні переглянуть через кілька місяців

Фото: Укренерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже не перший тиждень точаться розмови про те, що вже незабаром тарифи на електроенергію для населення подорожчають. Мовляв, усе через те, що російські окупанти під час ракетних обстрілів знищили чи пошкодили значну частину енергообладнання. Об'єкти вже потрібно відновлювати, однак коштуватиме це мільярди гривень.

Про те, чи дійсно українці скоро платитимуть більше за електроенергію, розповів голова Національної комісії з регулювання енергетики (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський.

Чому тарифи на електроенергію точно переглянуть

Як пояснив голова НКРЕКП, Україні вже зараз потрібно шукати можливості для відновлення пошкоджених окупантами енергооб'єктів, щоби українці не відчули проблем у наступному опалювальному сезоні.

"Цим потрібно займатися вже зараз, щоби влітку і в наступний осінньо-зимовий сезон забезпечити подачу електроенергії в домівки усіх українців, без введення якихось лімітів", — розповів він.

Втім, ремонтні роботи обійдуться державному бюджету у мільярди гривень. Гроші на це мали б закладатися у тариф на електроенергію, але він не переглядався з 2017 року. Українці досі сплачують 1,68 за кіловат.

Раніше різницю покривали коштом Енергоатому та Укренерго, але фінансове становище компаній через війну теж значно погіршилося.

Аби знайти вихід із ситуації, Кабінет міністрів ініціював створення одразу кількох робочих груп, які вивчають можливості переглянути тарифи на електроенергію.

"Нам потрібно дуже ретельно вивчити питання відшкодування витрат для малозабезпечених категорій населення. При цьому інші громадяни точно мали б змогу сплачувати новий тариф", — додав Костянтин Ущаповський.

Коли тарифи на електроенергію можуть переглянути

Як пояснив голова НКРЕКП, комісії працюватимуть ще декілька місяців. Тобто тарифи точно не зростуть до кінця опалювального сезону, який має завершитися у перші дні квітня 2023 року.

"Найголовніше, щоби у цьому процесі була відкритість, щоби наші громадяни знали, що робиться, для чого і чому", — підкреслив Ущаповський.

Фінальне рішення щодо перегляду тарифів для населення ухвалюватиме уряд. Саме здорожчання електрики може бути поетапним або сезонним і відрізнятися залежно від регіону.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чи зміняться тарифи на комунальні послуги у березні. Також, ми пояснювали, як можна зменшити витрати на опалення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.