Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Осідає в Україні". Газпром зухвало погрожує Європі та звинувачує Київ – в чому суть

Російський монополіст намагається залякати країни Європи через початок опалювального сезону

Колаж: Pro Гроші

Газпром погрожує скоротити транзит через Україну

Колаж: Pro Гроші

Російський монополіст Газпром погрожує зменшити транзит газу в Європу через територію України напередодні зими.

Про це повідомляє Bloomberg.

Так, росіяни заявляють, що частина газу для Молдови нібито "осідає в Україні". Тому Газпром погрожує, що скоротить транзитні потоки газу через Україну вже з 28 листопада. Зараз Україна залишається останнім чинним маршрутом для експорту на західноєвропейські ринки після вибухів на російських газопроводах Північний потік-1 та Північний потік-2.

Як зазначає Bloomberg, Газпром виступив з погрозами після того, як попит на газ у Європі підвищився з початком опалювального сезону та похолодання.

Так, Росія планує розпочати скорочення постачання газу через Україну з 10 години ранку 28 листопада. Аргументують таке рішення тим, що нібито "деякі обсяги газу, призначені для Молдови, залишаються в Україні".

Зокрема, Газпром заявляє, що зараз Україна накопичила 52,52 млн кубометрів газу, призначеного для Молдови.

Як зазначає агентство, трейдери та політики з нетерпінням чекають на події на українському маршруті, оскільки Москва вже кілька місяців обмежує потоки до Європи.

На фоні цих погроз газ у Європі подорожчав на 4%.

Польща відібрала газопровід у Газпрому

Слідом за націоналізацією в Німеччині колишньої дочірньої компанії Газпрому – Securing Energy for Europe GmbH, Польща повідомила про примусове переведення газопроводу (частка належала російському монополісту) під тимчасове управління.

Компанія EuRoPol GAZ – це спільне підприємство Газпрому та польської PGNiG, яка володіє ділянкою газопроводу Ямал-Європа. Раніше цією мережею транспортували до 33 млрд кубометрів газу через Білорусь і Польщу до Німеччини. Проте у квітні поточного року держава наклала санкції та заморозила активи EuRoPol GAZ, через що постачання блакитного палива трубопроводом припинилося.

Як зауважили в польському уряді, радикальний крок був необхідний, щоб максимально протидіяти наслідкам російської агресії та швидко нейтралізувати вплив капіталу РФ. Тож Польща стала першою країною у Європі, яка встановила тимчасове керівництво над активами Газпрому. Зауважимо, частка монополіста в EuroPol Gaz становить 48%.

Раніше ми писали про те, яка доля чекає на Газпром і як вона вдарить по росіянах. Також ми розповідали, як Газпром доводить країни Європи до енергокризи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.