Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром доводить до енергокризи – ще одна країна запроваджує віялові відключення

Російський монополіст майже наполовину скоротив постачання блакитного палива

Фото: capital.ua. Колаж: Pro Гроші

Через Газпром Республіка Молдова може залишитися без газу та електроенергії

Фото: capital.ua. Колаж: Pro Гроші

Газпром планує забезпечувати Республіку Молдову природнім газом у листопаді лише половиною обсягу, від зазначеного у контракті. Це може призвести до віялових відключень у країні.

Деталі повідомив міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрей Спину в Telegram-каналі.

Газпром не виконує зобов’язання

Не вперше на російського монополіста надходять скарги від держав, з якими він має контрактні зобов’язання щодо поставки газу. Наприклад, Чехія озвучила суму збитків, що виникли через скорочення експорту, і планує звернутися до міжнародного арбітражу, щоб змусити компанію виплатити кошти.

Тепер Газпром підтвердив, що перед початком опалювального сезону й наближенням зими майже вполовину скоротить постачання блакитного палива Молдові: 5,7 млн кубометрів газу на добу, що становить 51% від узгодженого контрактом обсягу. При цьому Придністровський район отримає на 40% менше, ніж у жовтні, що може змусити владу вдатися до екстреної економії.

Країна залишиться без електрики, оскільки частина газу використовується для видобутку електроенергії, в основному – на Молдавській ДРЕС (територія Придністров’я). Різкі скорочення постачання спричинять дефіцит, і держава не зможе отримувати ресурси з підприємства. Спину підкреслив, що 1 листопада нестача електроенергії становитиме близько 4070 МВт/год.

Така ситуація змушує владу вдаватися до затвердження планів економії світла, скорочення освітлення у приміщеннях, вимкнення декоративного освітлення, реклами, ескалаторів у пікові години, зниження температури опалення у приміщеннях тощо.

Відсутність підмоги з боку України

Через ракетні атаки Росії та пошкодження об’єктів критичної інфраструктури уряд заборонив експорт електроенергії. Вагому частку отримувала Молдова, але тепер їй доводиться покладатися на внутрішній ринок (становить менше 10%) та імпорт з ЄС. Оскільки на порозі опалювальний сезон, необхідність у споживанні збільшиться в рази.

Тож якщо Газпром дійсно ущільнить постачання або ж взагалі припинить виконувати контрактні зобов’язання, без масових відключень не обійтися. Звісно, зауважив Андрей Спину, не всі населені пункти миттєво залишаться без світла. Але віялові обмеження стануть частиною життя мешканців Молдови на зимові місяці.

Жителям надали рекомендації щодо особистих скорочень споживання. Зокрема влада просить не користуватися ліфтами з 7:00 до 11:00 та з 18:00 до 23:00. У комерційних та громадських будівлях температуру повітря знизять до 19°C, а в неробочий час – до 15°C. Погана перспектива встановлюється для майнерів – забороняється видобувати криптоактиви та імпортувати спеціалізоване обладнання для майнінга криптовалют.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Україна продовжить "зернову ініціативу". Також ми повідомляли, що Німеччина оцінила стан "Північного потоку".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.