Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польський суд на боці Газпрому – який вирок скасували для монополіста

Монополісту не доведеться виплачувати мільйони євро за будівництво "Північного потоку-2"

Фото: AFP, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Газпром виграв суд стосовно оплати величезного штрафу

Фото: AFP, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Російський газовий концерн виграв суд із захисту конкуренції та прав споживачів Польщі. Газпрому скасували гігантський штраф, накладений у 2020 році за будівництво "Північного потоку-2".

Деталі повідомляє пресслужба UOKiK.

Два роки тому польське Управління захисту конкуренції та прав споживачів (UOKiK) наклало на Газпром штраф у розмірі 29 млрд злотих (близько 6,45 млрд євро). Разом з монополістом покрити величезні штрафи зобов’язали п’ять компаній – Engie Energy, Uniper, OMV, Shell oraz Wintershall. Їм постановили виплатити 178,5 млн злотих (майже 39,8 млн євро).

UOKiK звинуватило Газпром у будівництві газопроводу "Північний потік-2", яке не було узгоджено з антимонопольним комітетом. Уклавши угоду з компаніями, яких залучили до фінансування проєкту, монополіст мінімізував конкуренцію, що, на думку регулятора, неприпустимо.

Раніше під час розслідування Управління захисту конкуренції та прав споживачів Газпром отримав штраф на суму 213 мільйонів злотих (близько 50 млн євро), відмовившись надати запитану інформацію про контракти в рамках будівництва "Північного потоку-2".

Проте польський суд скасував накладені санкції у понеділок, 21 листопада. Як уточнюється в повідомленні антимонопольного регулятора, вердикт сприйняли "з подивом". До того ж миритися з рішенням не планують: невдовзі Управління подасть апеляцію та вимагатиме письмового обґрунтування вироку.

Трубопровід так і не ввели в експлуатацію

Серед аргументів судового рішення – проєкт Газпрому так і не запрацював, тож UOKiK перевищив повноваження, коли накладав штрафні санкції. Дійсно, газопровід, прокладений на дні Балтійського моря, планували застосовувати для доставляння блакитного палива до Німеччини, а звідти – в інші країни Європейського Союзу.

Але монополіст не домігся отримання необхідної сертифікації, яка б дозволяла запустити трубу. Тож газ у ній зберігався як у камері схову. Щоправда, після вересневих подій більше не йде мова, щоб запустити газопровід. Він майже не підлягає ремонту, а міжнародні страховики відмовляються укладати нові угоди через величезні збитки, які доведеться заплатити.

Нагадаємо, що наприкінці вересня сталися вибухи, які пошкодили труби "Північного потоку-2". Розслідування інциденту ведуть Німеччина, Данія і Швеції. Протягом кількох місяців досліджували місця вибуху, збирали факти й докази, проте офіційно нікого не звинуватили у диверсії.

Неподалік труб знайшли залишки вибухівки, що підтверджує версію атаки. Відомо, що за кілька днів до інциденту неподалік місця пропливали два судна без увімкнених радарів, що унеможливлює їхню ідентифікацію. Правоохоронні органи продовжують розслідування, проте більшість країн ЄС впевнені, що винуватцем аварії є Росія.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на "Північних потоках" знайшли незаперечні докази злочину. Також ми повідомляли, що Польща відібрала газопровід у Газпрому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.