Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без світла не залишимося? Укренерго підписало угоду з румунською компанією

Розповідаємо, чому для України важливі підписані угоди з іншими країнами щодо проведення аукціонів для експортерів та імпортерів електроенергії

Фото: Pexels

Україна шукає шляхи для простішого проходження зими

Фото: Pexels

Укренерго підписало першу угоду з румунським оператором Transelectrica щодо доступу до міждержавних ліній для експортерів та імпортерів електроенергії. Це означає, що Україна починає переходити на єдині європейські правила, а тому матиме можливість збільшувати кількість джерел поставки електроенергії.

Про це повідомив голова Укренерго Володимир Кудрицький на своїй сторінці у Facebook.

Вже 2 листопада у новому форматі відбудеться перший аукціон з продажу доступу до міждержавного перетину між Україною та Румунією, а 3 листопада очікується поставка. За словами Кудрицького, цей аукціон проходитиме на платформі "Укренерго" та буде спільним для українських та румунських компаній.

"Напередодні складної зими українські механізми розподілу доступу до міждержавних ліній вже не стануть перепоною для імпорту з Румунії, бо вони будуть синхронізовані з правилами в ЄС. Тому це важливо", – зазначив голова Укренерго.

Він також наголосив, що компанія вже зробила останній крок для проведення таких аукціонів ще з кількома країнами:

  • Угорщиною;
  • Словаччиною;
  • Польщею.

Наразі регулятори цих держав готують необхідні погодження, а вже після цього Укренерго зможе розпочати спільні аукціони за всіма європейськими напрямками.

"Безперешкодний імпорт електрики з Європи є критично важливим для проходження зими. Технічно ми, як оператор системи, вже створили можливість імпортувати в Україну до 1 200 МВт потужності, підписані угоди дозволяють збільшувати кількість можливих джерел поставки", – пояснив Кудрицький.

Однак існують певні перешкоди, які стають на заваді імпорту та роблять ці операції збитковими. За словами голови Укренерго, важливо до початку холодів усунути такі перешкоди.

Як довго заживлюватимуть енергетичну інфраструктуру взимку

Окупанти, імовірно, захочуть повторити сценарій минулої зими. Тому не варто виключати збільшення ракетних атак на енергетичну інфраструктуру України. У такому разі лише постає питання: "Як швидко під'єднають критичну інфраструктуру до мережі?".

За словами гендиректора ДТЕК Київські регіональні електромережі Віталія Шайди, у разі зруйнування підстанції Укренерго та відокремлення Київського регіону від єдиної енергосистеми, цей процес може зайняти від 1 до 3 діб. Проте, термін повністю залежить від ступеня пошкоджень української енергосистеми.

Раніше ми розповідали, що окупанти обстріляли одну з українських ТЕС. Також ми писали, де в Україні зникатиме інтернет під час блекаутів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.