Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обмін "електрохарчуванням": що буде з імпортом та експортом світла в Україні

Нові домовленості дадуть українській енергетиці можливість швидше відновитися після російських атак

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Відноілення імпорту та експорту енергетики важливий крок для забезпечення стабільності енергосистеми

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українська енергетика серйозно постраждала після останніх обстрілів з боку Російської Федерації, багатьом об'єктам критичної інфрастуктури було нанесено непоправної шкоди. Однак продовжується робота з налагодження шляхів вирішення наявних проблем у вигляді спільних з сусідами проєктів.

Про це повідомляє регулятор НКРЕКП у своєму Facebook.

Що відомо про нові енергетичні домовленості з партнерами

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийняла рішення, від 26 липня 2023 року, щодо Порядку розподілу доходів від управління обмеженнями між операторами систем передачі України та Румунії. Цей порядок був наданий Національним енергетичним корпоративним підприємством "Укренерго".

Згідно з умовами проєкту Договору між операторами систем передачі двох країн, дохід (без ПДВ) від управління обмеженнями на кордоні між Україною та Румунією буде розподілятися між НЕК "Укренерго" та C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. у співвідношенні 50% на 50%.

Прийняте рішення є важливим кроком для регулювання експортно-імпортних операцій електричною енергією між Україною та Румунією. Воно допоможе стабілізувати енергосистему, створюючи можливість імпорту електроенергії з Румунії у дефіцитні години доби та експорту до Румунії в періоди, коли є профіцит електричної енергії.

Також слід зазначити, що 12 липня 2023 року НКРЕКП погодила Порядок розподілу доходів від управління обмеженнями між операторами систем передачі України (НЕК "Укренерго") та Словаччини (SEPS).

Якою буде ситуація в енергосистемі України цієї зими

Експерт Максим Тімченко звертає увагу на проблеми, пов'язані з резервами обладнання в українській енергетиці. Раніше, у разі пошкодження трансформатора на одній теплоелектростанції, енергетики могли швидко зняти трансформатор з законсервованого блоку іншої електростанції та перевезти його на працюючий енергоблок.

Проте зараз такі запаси обладнання відсутні, і їх намагаються створити. Зараз замовляють трансформатори у виробників та, де можливо, виготовляють власне обладнання. Також виводять з консервації енергоблоки та ремонтується те, що можливо відновити.

Експерт наголошує, що минулої зими Україна вступила в сезон з потужністю 6 000 МВт, а завершила його з потужністю 3 700 МВт. Наразі розробляється детальний план, який визначить, які кроки потрібно здійснити, щоб у наступну зиму мати резерв обладнання з потужністю 4 800 МВт. Ці заходи є важливими для забезпечення стабільності та надійності енергопостачання українських споживачів під час зимового періоду.

Раніше ми писали про те, як українцям варто підготуватися до відключень світла. Також ми повідомляли про умову, за якої український газ може повернутися на європейський ринок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.