Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців закликали готуватися до нових відключень світла – що можна зробити вже зараз

Експерт пояснив, чи знадобляться під час нового опалювального сезону резервні елементи живлення

Фото: Сергій Гудак, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, як підготуватися до нових відключень

Фото: Сергій Гудак, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Існує висока ймовірність, що новий опалювальний сезон буде спокійнішим, ніж торік. Однак попри це українцям потрібно готуватися до відключень світла і вже зараз починати запасатися резервними елементами живлення.

Про це заявив виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк в інтерв'ю "Українському радіо".

За його словами, хоч взимку і не повинно виникнути проблем із газом, він все одно не зможе компенсувати відсутність електрики. Крім того, обігрівання газовими плитами – небезпечне, адже існує дуже високий ризик вчадіти й загинути.

Навіть якщо з постачанням газу труднощів не буде, електроенергія все ж буде потрібна для того, щоб працювали індивідуальні газові котли.

"Тож вам треба мати невеликі резервні елементи живлення — чи акумуляторні, чи генераторні. Подумайте про це зараз, а не в грудні, коли вони будуть коштувати дорожче", – порадив Павлюк.

Що буде з цінами на резервні елементи живлення

Експерт зауважив, що наразі ціни на акумулятори та генератори обвалилися у 2-3 рази й навіть більше.

"Не починайте їх купувати в жовтні-листопаді, коли ціни знову полізуть вгору. Москва не заспокоїться і буде шукати варіанти, як зробити нам некомфортно і боляче, тому треба сильно думати й готуватися до зими", – закликав Павлюк.

Він також зазначив, що основою енергетичної безпеки українців залишається енергоефективність. Тому закликав:

  • скоротити питоме споживання газу;
  • утеплити будинки.

За таких умов вдасться отримати надлишок газу, нижчу ціну і питомо менше споживання.

Що буде з відключеннями світла цієї зими

Директор ДТЕК Максим Тімченко спрогнозував, що ситуація з відключеннями електроенергії може бути значно гіршою, ніж минулого опалювального сезону. Річ у тому, що торік енергосистему рятувала наявність власних запасів обладнання, яких цього року майже немає.

Тімченко пояснив, якщо раніше в Україні розбивали трансформатор на одній теплоелектростанції, то енергетики швидко знімали трансформатор із законсервованого блоку іншої електростанції та перевозили на працюючий енергоблок. Зараз таких запасів немає, але їх намагаються сформувати.

До того ж минулого року Україна заходила в опалювальний сезон з потужністю 6 000 МВт, а вийшла з нього з потужністю 3 700 МВт. Наразі розробляється детальний план, що треба зробити, аби у наступну зиму зайти з потужністю 4 800 МВт.

Раніше ми писали про те, як українцям підготувати свої будинки до зими. Також ми розповідали про те, як Кабмін готується до нового опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.