Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Припинення зернової угоди: порт в Румунії зможе стати альтернативою, але на обмежений час

ЗМІ дізналися, як довго ще румунський матиме можливість покривати потреби українського експорту

Фото: УНІАН, Мінінфраструктури. Колаж: Pro Гроші

Румунія може допомогти із експортом зерна з України

Фото: УНІАН, Мінінфраструктури. Колаж: Pro Гроші

Румунія готова прийняти додаткові вантажі зерна з України після того, як Росія відмовилася від продовження "зернової угоди". Експорт зернових можливий через румунський порт Констанца, який вважають головною альтернативою українським портам. Однак прийняти додаткові вантажі він зможе лише протягом обмеженого періоду часу.

Про це пише Reuters.

Так, за першу половину 2023 року компанія перевантажила 15,25 мільйонів метричних тонн зерна. Це на 24,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому із загального обсягу 7,5 млн тонн припало на експорт зерна з України.

Якщо порівнювати з попереднім роком, то за весь 2022 рік румунські портові оператори перевантажили 8,6 млн тонн українського зерна.

Скільки ще румунський порт зможе приймати зерно з України

Як пише Reuters, транзитний тиск на Констанцу зростатиме наближчим часом. Через цей порт зазвичай експортують зерно з Румунії та країн-сусідів, у яких немає виходу до моря (таких як Угорщина чи Сербія).

Водночас, потрібно розуміти, що жнива в Румунії починаються трохи пізніше, ніж в Україні.

"Небажання деяких румунських фермерів продавати свій урожай за низькими цінами означає, потужності порту для українського зерна будуть доступні ще до середини серпня", – зазначило видання.

Крім того, для прискорення перевалки зерна деякі портові оператори використовують цифрову систему, яка скоротила час, необхідний для обробки митних заяв із 48 годин до 30 хвилин.

До того ж, щоб наростити обсяги експорту зерна, Україна збільшила пропускну спроможність у своїх дунайських портах Рені та Ізмаїл. Також наразі ведуться переговори з операторами залізничних вагонів щодо нової системи навантаження на українсько-румунському кордоні Вадул-Сірет-Дорнешті.

Що відомо про припинення зернової угоди

Перші невтішні новини щодо роботи зернового коридору надійшли 11 липня з Одеси. Там в порту завантажили останні два балкери, які очікували на відряджання в межах Чорноморської зернової ініціативи. При цьому в українському Мінінфраструктури заявили, що протягом останніх кількох місяців зерновий коридор фактично не працює.

Невдовзі прессекретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що зернова угода зупиняється з 18 липня. Після цього президент України Володимир Зеленський запропонував продовжити зернову угоду без Росії.

Раніше ми писали про те, що експерт дав невтішний прогноз для української гривні через припинення зернової угоди. Також ми розповідали, які наслідки для України та світу матиме вихід Росії з зернової угоди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.