Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий обстріл РФ: в Укренерго назвали області, де відключатимуть світло

Вночі Росія знову вдарила по енергетичній інфраструктурі, що вплине на електропостачання в чотирьох областях

Колаж: Pro Гроші

Українцям знову відключать світло

Колаж: Pro Гроші

Сьогодні вночі росіяни знову обстріляли енергетичну інфраструктуру України, унаслідок чого світло відключать у Києві та ще чотирьох областях.

Про це повідомили у пресслужбі Укренерго.

Енергетики розповіли, що обстрілом Росія пошкодила обладнання магістральної мережі української енергосистеми в центральних областях. У зв'язку з цим, щоб запобігти перевантаженню мережі, сьогодні зранку Диспетчерський центр "Укренерго" надав операторам обленерго обсяг, на який потрібно обмежити споживання електроенергії.

Світло відключатимуть у таких регіонах:

  • Києві;
  • Київській області;
  • Чернігівській області;
  • Черкаській області;
  • Житомирській області.

В Укренерго обіцяють, що надалі величина необхідного обмеження споживачів буде регулюватися залежно від поточної ситуації в енергосистемі.

"Наразі обмеження споживачів необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі та уникнути повторних аварій після того, як інфраструктура була пошкоджена обстрілами росіян", – зазначили у компанії.

Там пояснили, що відключення світла дають можливість енергетикам швидше відновити пошкоджені об'єкти і тримати систему збалансованою.

Чому одним виключають світло на 10 годин, а іншим – ні

Голова правління Чернігівобленерго Михайло Ільницький пояснив, що українців не встигають попереджати про відключення світла, адже знеструмлення відбувається в аварійному, а не плановому порядку.

Жителі області скаржаться, що в декого електропостачання відсутнє по 9-12 годин на добу. При цьому, на сусідній вулиці світло можуть не відключати весь день. Така ситуація не тільки на Чернігівщині, але і в інших регіонах країни.

Глава Чернігівобленерго пояснив, як відбуваються відключення світла. Спочатку центральна диспетчерська Укренерго дає вказівку про зупинку подачі електроенергії. Після цього в обленерго є 15 хвилин, щоб її виконати. Відповідно, обленерго не встигає попереджати користувачів про відключення, адже це відбувається не планово, а в аварійному порядку.

Ільницький заявив, що скласти графік неможливо, а відключення їх "змушують робити".

За його словами, графіки аварійних відключень розробляються згідно з наказом Міністерства енергетики й кожного року затверджуються Енергонаглядом та обласною адміністрацією. Існує 10 черг їх застосування. У першу чергу відключень входять споживачі, поряд з якими не розташовані об’єкти важливих галузей.

"Наприклад, там відсутні такі споживачі як хлібокомбінати, великі юридичні споживачі, великі підприємства. Тільки багатоповерховий будинок, жодних галузей чи важливих підприємств там немає. Водоканалів, зокрема, теплокомуненерго", – пояснив Ільницький.

Раніше ми писали про те, що робити, аби уникнути відключень світла. Також ми пояснювали, якими будуть тарифи на електроенергію з 1 листопада.

Більше про відключення електроенергії читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.