Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці без світла по 10 годин на день: чому одним відключають, а іншим – ні

В обленерго також пояснили, чому завчасно не публікують графіки відключення електроенергії

Фото: Суспільне, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Багатьом українцям вимикають світло на тривалий час

Фото: Суспільне, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Українців не встигають попереджати про відключення світла, адже знеструмлення відбувається в аварійному, а не плановому порядку.

Про це повідомив голова правління Чернігівобленерго Михайло Ільницький в коментарі Суспільному.

Жителі області скаржаться, що в декого електропостачання відсутнє по 9-12 годин на добу. При цьому, на сусідній вулиці світло можуть не відключати весь день. Зазначимо, така ситуація не тільки на Чернігівщині, але і в інших регіонах країни.

У багатьох будинках автономне електричне опалення, без електрики також немає води, а у квартирах з електричними, а не газовими плитами, під час відключень не можна приготувати їжу.

Чому електропостачання вимикають нерівномірно

Глава Чернігівобленерго пояснив, як відбуваються відключення світла. Спочатку центральна диспетчерська Укренерго дає вказівку про зупинку подачі електроенергії. Після цього в обленерго є 15 хвилин, щоб її виконати. Відповідно, обленерго не встигає попереджати користувачів про відключення, адже це відбувається не планово, а в аварійному порядку.

При цьому українці скаржаться, що у одних багатоповерхівках світла немає майже весь день, а на сусідній вулиці люди користуються світлом навіть у під’їздах, освітлюються магазини та вивіски в аптеках.

Жителі Чернігова просять скласти графіки відключень й заздалегідь повідомляти, які будинки й коли залишатимуться без світла.

Чому немає графіків і кому відключають світло в першу чергу

В обленерго перекладають відповідальність на Укренерго. Голова правління Чернігівобленерго Михайло Ільницький заявляє, що скласти графік неможливо, а відключення їх "змушують робити".

За його словами, графіки аварійних відключень розробляються згідно з наказом Міністерства енергетики й кожного року затверджуються Енергонаглядом та обласною адміністрацією. Існує 10 черг їх застосування. У першу чергу відключень входять споживачі, поряд з якими не розташовані об’єкти важливих галузей.

"Наприклад, там відсутні такі споживачі як хлібокомбінати, великі юридичні споживачі, великі підприємства. Тільки багатоповерховий будинок, жодних галузей чи важливих підприємств там немає. Водоканалів, зокрема, теплокомуненерго", – пояснив Ільницький.

Водночас, він додав, що відключення не відбуваються у споживачів, поряд з будинками яких знаходяться важливі об'єкти критичної інфраструктури.

Чому електроенергію вимикають більш ніж на чотири години

Більшість відключень світла здійснюють на чотири години. А у деяких споживачів це відбувається по кілька разів на день.

"Коли нам дає вказівку диспетчер центральної диспетчерської служби НЕК "Укренерго" обмежити одночасно, наприклад, вісім черг, позаяк було минулого тижня, то ми не можемо чергувати. Він дає вказівку зменшити, і ми тримаємо, наприклад, першу, другу, третю, четверту чергу по сім годин, по вісім годин і по дев’ять годин, доки не поступить вказівка увімкнути навантаження, тому що, якщо ми цього не зробимо, почнуться незворотні події для єдиної енергетичної системи", – пояснив глава обленерго.

Українцям радять перенести основне споживання електроенергії на нічний час, адже відключень світла вночі немає.

За яким принципом українцям відключають електроенергію

В Укренерго раніше стверджували, що обирають для відключення енерговузли з найбільшим споживанням, в яких можна швидше відключити необхідний обсяг навантаження і збалансувати енергосистему, щоб швидко знизити споживання електроенергії.

"Так простіше і швидше. Тому буває, що при графіках аварійних відключень не зовсім рівномірно розподіляється відключення споживачів", – пояснив глава Укренерго.

Водночас, він заявляв, що незабаром ефективність таких відключень проаналізують.

Раніше ми писали про те, як обмежити споживання без шкоди особистому комфорту. Також ми розповідали, що має знати кожен українець про відключення світла.

Більше про віялові відключення світла читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.