Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найважча зима наближається: до чого Зеленський закликає готуватися українців

Президент готує українців до зимових відключень води, світла та газу

Фото: Globallookpress. Колаж: Pro Гроші

Володимир Зеленский у відеозверненнях готує українців до важкої зими

Фото: Globallookpress. Колаж: Pro Гроші

Президент Володимир Зеленський закликає українців готуватися до зими, яка стане чи не найважчою в історії України. Справа не тільки у веденні повномасштабної війни, адже населення призвичаїлося до важких воєнних умов, в й в енергетичному терорі, який вчиняє ворог.

Сайт Pro Гроші розібрався, до чого готовить українців президент, судячи з його останніх звернень до громадян.

Зима буде складною, тож розслаблятися не можна

В одному зі своїх відеозвернень, які кожного дня публікуються у Telegram-каналі, Володимир Зеленський заявив, що зима 2022-2023 буде найскладнішою за всю історію нашої держави. Зрозуміло, що чинники, які вплинули на досить песимістичний прогноз, – це активізація ракетних обстрілів об’єктів критичної інфраструктури, особливо енергетичної.

Президент просить громадян не розслаблятися: не ігнорувати повітряну тривогу, намагатися не використовувати багато електроенергії у пікові часи тощо, аби з початком весни отримати потрібні державі результати.

Посилення енергетичного терору

У жовтні армія окупантів почала активно обстрілювати територію України ракетами, використовувати дрони та безпілотники, щоб зруйнувати енергетичну систему. Росіяни налаштовані призвести до колапсу: вивести з ладу мережу, щоб залишити українців без світла та опалення.

Для зимового періоду це дуже небезпечна перспектива, до якої потрібно підготуватися заздалегідь, пропрацювати сценарії швидкого вирішення проблем. Володимир Зеленський повідомив, що періодично проводить наради з фахівцями стосовно можливих сценаріїв російського терору.

Зрозуміло, що він буде спрямований на енергетичні об'єкти. Це буде відбуватися до того часу, "поки Україна не забезпечить за підтримки своїх партнерів можливість збивати 100 відсотків ворожих ракет та дронів".

Поряд з цим президент наголошує, що варто готуватися до вирішального енергетичного удару по всіх європейцях. Мова йде про газовий шантаж, який вкотре доводить, що Росія є державою-терористом. "І щоб захиститися від цього, нам усім у Європі потрібно ще більше єдності, ще більше координації, ще більше допомоги один одному", – наголосив він.

Конкретно – потрібно посилити санкції всіх рівнів, якнайшвидше ввести нафтове ембарго, щоб відрізати РФ джерело надходжень.

Віялові відключення світла взимку

Протягом жовтня від Зеленського і представників ОП постійно лунають попередження про можливі аварійні відключення світла. У деяких областях такі обмеження практикують, залежно від рівня завантаження мережі та дисбалансу. Якщо ракетні обстріли з боку росіян продовжаться, вони можуть призвести до відключень світла та води по всій Україні.

Якщо ця проблема – відсутність електроенергії, водопостачання чи теплопостачання – виникне взимку, громадяни будуть позбавлені комфортних умов проживання. За словами президента, Україну "у найближчому майбутньому чекають важкі часи", але їх можна полегшити зараз завдяки обмеженням у споживанні енергії.

"Будь ласка, обмежуйте роботу техніки, яка споживає багато електрики. Від кожного міста та району України залежить стабільність роботи енергетики. І особливо в години пікового споживання вранці та ввечері. Усі разом ми зараз показуємо, що українське життя неможливо зламати", – звернувся Зеленський до громадян.

Країна накопичує паливні ресурси

У зв’язку зі складністю зими, що наближається, уряд робить всі можливі кроки підготовки до неї заздалегідь. Зокрема, накопичує газ, вугілля та інші паливі ресурси, щоб пройти ці місяці безболісно. Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що у сховищах на початок жовтня накопичено 15,5 млрд кубів газу. Цього має вистачити на забезпечення населення під час помірних холодів.

Водночас Володимир Зеленський звертається до міжнародних партнерів, закликаючи їх також скоординувати зусилля, аби не залежати від російського газу взимку.

"Важливо, щоб так само підготовленими до цього періоду підійшли наші партнери. Що більше ми разом зробимо зараз для того, щоб наблизити мир, що більше буде нашої співпраці й тиску на Росію, то безпечнішим може бути для нас усіх у Європі цей зимовий період", – сказав глава держави.

Разом вдасться дати відпір ворогу-терористу та довести світу, що Україна здатна протистояти агресору.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на яке житло злетів попит під час війни. Також ми повідомляли, як обрати недорогі дрова для опалення.

Більше новин стосовно опалювального сезону 2022 читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.