Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий іспит на міцність? Як українська енергосистема відреагує на спеку влітку

Після масованих ракетних обстрілів українська енергосистема досі залишається вразливою, хоча ситуацію з генерацією вдалося стабілізувати

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Чи відключатимуть світло українцям у найближчі півроку

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В Україні в найближчі пів року не запроваджуватимуть віялові відключення електроенергії. Навесні та влітку енергосистема матиме достатньо потужностей, щоби покрити потреби населення та промисловості.

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

За його словами, якщо в генерації виникнуть проблеми, Україна зможе скористатися електроенергією з-за кордону, адже наша енергосистема приєднана до європейської.

"Українська енергосистема є частиною європейської, а отже, ми матимемо можливість імпортувати електроенергію, якщо нам не вистачить своєї – і це дуже важливий чинник енергетичної безпеки країни", – зазначив Володимир Кудрицький.

Тому, як вважає голова правління Укренерго, у наступні місяці українці користуватимуться електроенергією без обмежень. Але вже зараз потрібно відновлювати роботу пошкоджених об'єктів, щоби пройти наступну зиму без відключень.

"Відновити, перш за все, роботу тих енергоблоків на теплових, гідроелектростанціях, які були пошкоджені, і максимально мобілізувати всі ресурси енергосистеми", – додав він.

Чи зростуть тарифи на світло для українців

Нещодавно Кабінет міністрів вирішив не змінювати фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів. Тобто, до 30 квітня 2023 року вартість електроенергії буде на рівні 1,44 грн/кВт-год та 1,68 грн/кВт-год залежно від споживання.

Щодо колективних побутових споживачів та гуртожитків (за весь обсяг споживання), то для них тариф на електроенергію встановлений у розмірі 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-годину.

Що буде з іншими комунальними тарифами

На початку березня Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, погодила рішення про двоетапне підвищення тарифів на воду – 1 квітня та 1 липня 2023 року.

Також цілком ймовірно зміниться ціна на газ для підприємств теплової комунальної енергетики, що означає – платити за опалення доведеться більше. А також за гарячу воду.

Як пояснив заступник голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко, для оптимізації влада може встановити тариф у 2,5 раза більший за поточний. Це, безумовно, відобразиться у платіжках.

Так, якщо станом на березень українці платять за опалення одного квадратного метра приблизно 35 грн, то після змін платити доведеться майже 90 грн. Субсидії на житлово-комунальні послуги не зможуть покрити всі витрати, інакше з бюджету забиратимуть більше для забезпечення пільгами, що унеможливить позитивний ефект від підвищення тарифів.

Раніше ми писали, чому українці почнуть економити гроші на оплаті комунальних послуг. Також ми розповідали, чому деяким українцям доведеться платити за холодну воду більше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.