Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на світло: якою буде ціна для населення до кінця квітня

Дію фіксованої ціни на електроенергію вирішили продовжити

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на світло для населення - що вирішив Кабмін

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів схвалив важливе рішення щодо цін на електроенергію для населення.

Про це повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

"Кабмін зберіг фіксовану ціну на електроенергію для населення до 30 квітня цього року", – зазначив він.

КМУ продовжив дію фіксованої ціни на електроенергію для населення 1,44 грн/кВт-год та 1,68 грн/кВт-год залежно від споживання.

Якими є тарифи на електроенергію зараз

Раніше ми писали, що Кабмін України затвердив вартість електроенергії ще 1 жовтня 2021 року. Тарифи на світло є такими:

  • 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год (включно) на місяць;
  • 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год (включно) на місяць.

Щодо колективних побутових споживачів та гуртожитків (за весь обсяг споживання), то для них тариф на електроенергію встановлений у розмірі 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-годину.

Реформа сфери ЖКГ

Вже зараз українська влада працює над різними варіантами реформи сфери комунальних послуг та системи субсидування, в рамках яких тарифи для населення на деякі комунальні послуги можуть зрости.

Як пояснив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма, серед варіантів – повноцінна монетизація субсидій, коли споживачі будуть платити справедливу ціну, але держава виплачуватиме їм компенсацію.

"Найближчими місяцями буде доопрацьовано рішення, але основні вступні повинні бути такими: пересічні громадяни, які потребують допомоги, не повинні постраждати, держава повинна адресно їм допомагати", – зауважив Ростислав Шурма.

Чому платіжки ростуть попри відключення світла?

Як ми раніше писали, все через підвищене споживання, або відкладене. Коли дають світло, українці одразу починають вмикати всі побутові прилади в домі.

Звідси виникає різкий стрибок споживання, який компенсує той час, коли електроенергії не було. Так економія під час відключення зводиться нанівець чи навіть перевищує стандартні обсяги, тож і показники лічильника стають більшими.

Інформуючи обленерго про фактичний обсяг спожитої електроенергії, у вас ніколи не виникатиме проблем з невідповідністю показників до вказаної суми. У протилежному випадку обсяг, який спожив клієнт, визначають за середньодобовим споживанням. Тому сума у рахунку може бути вищою, ніж зазвичай.

Раніше ми писали про те, що Шмигаль розповів, чому Росія більше не загрожує українській енергосистемі. Також сайт Pro Гроші розповідав, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.