Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цей день настав! Чому українці почнуть економити на комуналці вже скоро

Розбираємось, чи дійсно після відключення опалення українці почнуть менше платити за комунальні послуги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як зекономлять українці після завершення опалювальнювального сезону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні підходить до завершення найскладніший в історії опалювальний сезон. Так, з 22 березня 2023 року у деяких українських містах вже почали припиняти теплопостачання.

Тож українцям розповіли, як відсутність опалення вплине на суми у платіжках за комунальні послуги.

Де і чому в Україні вже вимикають опалення

Рішення про завершення опалювального сезону приймає влада на місцях, якщо середньодобова температура повітря становить понад 8 градусів тепла три дні поспіль. Через це, наприклад, у Дніпрі централізоване опалення вимкнули 22 березня.

"У зв'язку з підвищенням середньодобової температури повітря у Дніпрі до 8°С опалювальний сезон з 22 березня буде завершено",заявив 21 числа заступник міського голови Михайло Лисенко.

У Кам'янському опалювати будинки планують припинити з 25 березня. Як пояснив мер міста Андрій Білоусов, це дозволить заощадити державі мільярди гривень.

Без обігріву квартир залишаться і мешканці Луцька. Тут опалювальний сезон планують призупинити у четвер, 23 березня.

"Попередньо, призупинення опалювального сезону триватиме до понеділка, 27 березня, а тимчасова відсутність послуги на період істотного потепління дозволить споживачам зекономити на опаленні",йдеться у повідомленні Луцьктепло.

Натомість у Києві влада наразі нічого не повідомляє про припинення теплопостачання, попри теплу погоду.

Чи зменшаться платіжки через відсутність опалення

У березні тиждень обігріву помешкання до 60 квадратних метрів, як правило, обходиться громадянам у 300-450 грн залежно від погоди та тарифу теплопостачальника. Трохи менше доведеться платити за опалення у квітні, бо підвищиться середня температура повітря.

Ті українці, які живуть у приватних будинках, можуть самостійно регулювати температуру у своєму помешканні. Так, наприклад, під час потепління можна взагалі не опалювати свій будинок і зменшити видатки.

Жителі сучасних багатоповерхівок, які користуються лише електрикою, теж можуть прикрутити свої пристрої, залишивши, наприклад, тільки обігрів підлоги.

Втім, попри загальну думку, що припинення опалювального сезону раніше звичайного дозволить нашій країні зекономити палива на мільярди гривень, експерти не вважають, що така вигода буде помітною.

Наприклад, директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев каже, що ефект від раннього завершення опалювального сезону для національної економіки є достатньо розмитим.

"Міста і населені пункти використовують різні енергоносії для забезпечення теплопостачання та підігріву води, тому не можна оцінити ефект. Для цього потрібно знати баланс споживання енергоносіїв у кожному населеному пункті. А для того, щоб підрахувати економію коштів, потрібно підрахувати ціну, за якою купувались енергоносії", — розповів він.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, чому деяким українцям доведеться платити за холодну воду більше. Також ми писали, що українцям не підвищать деякі тарифи на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.